onsdag 8 juni 2016

Carl Schlyter, Miljöpartiet de gröna.

"De flesta som engagerar sig politiskt tror på en idé om hur framtiden kan bli bättre. De som arbetar politiskt vet att vardagen ofta handlar om att gneta sig igenom, lag för lag, beslut för beslut, i den riktning man tror på. Under 2000-talet har kriserna avlöst varandra, klimat, krig, ekonomisk kollaps och nu senast flyktingkatastrofen som EU inte lyckas hantera.
Vår uppgift nu är inte bara begränsad till en nystart för miljöpartiet. Vår uppgift är att återskapa tron på politiken som medel att skapa en bättre framtid. Vi behöver motivera och inspirera folk till att engagera sig politiskt. Vilken värld vill vi ha? Vilket Sverige vill vi ha? Vi behöver ge människor hopp och tro på framtiden. Vi gröna ska vara stolta över partiprogrammet. Valmanifestet är fullt av politiska krav som vi skall förklara, försvara och driva.
Miljöpartiet bildades i en tid när människans utmaning inte längre var att producera tillräckligt för våra behov, utan hur det vi producerade skulle ske hållbart. När de gamla partierna såg ständig tillväxt som mål för politiken såg miljöpartiet brist på solidaritet med kommande generationer och deras behov. Upp till en viss nivå – mat, tak över huvudet och grundläggande trygghet - är ökad köpkraft tydligt kopplad till ökad livskvalité , men den avtar med högre inkomst. Då börjar istället andra värden bli mer lockande, som kortare arbetstid som ger mer tid att leva: vara med familjen, umgås med vänner, njuta av kultur och natur. Tid och ork att engagera sig i föreningsliv och politik är en grundpelare i ett demokratiskt samhälle. Förr var socialdemokraterna drivande. 1890 lyftes krav på 8-timmarsdag på deras affischer. Då var det fysiskt slit som var det mest akuta och omfattande problemet, nu behöver vi ta nästa steg för att motverka även psykisk utmattning och för att ge människor och miljö tid att återhämta sig. Kortare arbetstid har sina rötter i socialdemokratin.
Hållbarhet innebär inte bara att värna miljön, en annan grundläggande del av det gröna tänkandet är solidaritet med människor både hemma i Sverige och omvärlden och kommande generationer. Vår politik för en säker grundtrygghet för alla blir allt viktigare. När allt fler anställningar blir osäkra, när många har lång väg kvar att gå för att kunna få ett arbete, ska alla veta att det alltid finns en ovillkorlig rätt att få det grundläggande i livet. Högre grundtrygghet, finansierad av skatt på det som förstör miljön och på finansiell spekulation, banker och höga inkomster har sina rötter hos vänsterideologier.
Vi gröna försvarar naturen och djuren, för deras egen skull, men också för mänsklighetens överlevnads skull. Jordens ekosystemtjänster producerar (fortfarande) mer av värde än hela jordens BNP. (enl Constanza m fl) Förstör vi jordens kapacitet att rena vatten, binda näringsämnen och bevara biologisk mångfald så förstör vi även vår ekonomi och våra livsvillkor. Detta har sina rötter i den gröna ideologin.
Det nya arbetslivet innehåller mycket vi kan bejaka. Nya bolagsformer kan växa fram, t ex vore ärtfabriken i Bjuv bli ett lysande exempel på hur ett arbetarstyrt kooperativt bolag kunde ta över, efter amerikansk modell. Varför inte stödja lokala företagsnätverk där man samverkar för bygdens utveckling, som vi ser i både Spanien och USA? Varför inte stödja och uppmuntra frivilliga åtaganden av företagare för hållbar utveckling efter österrikisk modell? Varför inte verka för fler lokala banker och kreditgarantiföreningar som ger småföretag tillgång till kredit? Hur kan vi bejaka delningsekonomin där vi delar bilar, båtar, verktyg mm hjälp av nya tjänster och ny teknik utan att det sociala skyddet eller konsumentskyddet urholkas?
Idag finns mycket stöd för att starta vanliga bolag men varför inte utveckla samma stöd för dem som vill starta andra slags företag: bygdebolag, bolag med begränsad vinstutdelning eller kooperativ? Denna politik för ett blomstrande och varierat näringsliv har sina rötter hos högern. Möjligen ser vi gröna till skillnad från dem mer konservativa partier statens roll som en rättvis fotbollsdomare som delar ut röda kort till skattesmitare och fuskare och gula kort till de som utnyttjar kryphål och tänjer gränser på vad som är lagligt. Det vill säga, härligt med en marknad men den ska vara enligt spelets regler, med rättvisa och hållbara konkurrensvillkor. En riktig marknadsekonomi kräver att staten aktivt verkar för mångfald och motverkar oligopol och monopol/maktkoncentration.
Lika rättigheter för kvinnor och män. Rätten att vara fri på nätet, i tanken och i talet. Försvara rättigheter för flyktingar. Försvara rätten till fria livsval vad gäller sexualitet, religion mm. Allt detta bygger på grundläggande gröna värderingar. Denna politik har liberala rötter. Här är partiprogrammet mycket tydligt med att dessa friheter dock har gränser. De ska inte kränka eller diskriminera andra. Här kan vi behöva förtydliga de principer som friheten bygger på, i praktisk handling och dagspolitik. Men jag tror mycket av osäkerheten kommit från att vi inte varit tydliga med samtliga våra värderingar. Om Zlatan missar målet så är alla trygga med att han inte siktade på läktaren. Vi behöver nu skapa samma trygghet i vart Miljöpartiets ideologi siktar."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar