onsdag 6 september 2023

Lan Marie Nguyen Berg og Greta Thunberg, en gang.


 Lan Marie Nguyen Berg:

"«Jeg er veldig glad for at generasjon Greta Thunberg er død», utbrøt Unge Høyre-leder Ola Svenneby på Dagsrevyen i seiersrus etter skolevalget. Jeg var nok ikke den eneste som skvatt i stolen. Unge Høyre deltok i klimastreikene for fire år siden, nå valgte deres leder å markere sitt imponerende resultat i skolevalget som en seier over klimastreikene. Hva er det som har skjedd?

Både Svenneby og andre Høyre-politikere har rykket ut for å nyansere dette budskapet i etterkant. Kanskje kom det feil ut. Likevel er det lov å bli sjokkert. Det er ikke hver dag en hel generasjon erklæres død. Men når vi som er voksne blir provosert over Svennebys uttalelse, så er det kanskje verdt å huske på hva Gretas egentlige budskap var.
“Dere kommer til oss ungdommer for å få håp, hvordan våger dere!” utbrøt hun med tårer i øynene i FNs generalforsamling. Et av Thunbergs viktigste budskap var at ungdommens klimaengasjement ikke kunne bli en hvilepute for de som faktisk er i posisjon til å løse klimakrisen - oss voksne.
Under den første partilederdebatten var det ingen bortsett fra en nølende Jonas Gahr Støre som ville rekke opp hånda og erklære at de trodde vi kunne nå klimamålene våre. Stortinget har vedtatt klimamål, men overhode ikke tatt dem seriøst, og nå sier de åpent at dette bare er en vits. Vår tids viktigste sak blir forkastet med et skuldertrekk av et nesten samlet politisk Norge. Investeringene i olje og gass når nye høyder, mens investeringene i fornybar energi synker. Vi har ikke noe “grønt skifte”, tvert imot blir vi mer fossilavhengige.
Det er ikke ungdommens jobb å gi oss voksne håp, det er vår jobb å gi ungdommen håp. Når våre mektigste politikere i praksis gir opp klimakampen, når de klapper klimastreikere på hodet og deretter åpner nye oljefelter, kutter skattene for oljeindustrien, bygger nye motorveier og større flyplasser, når regjeringens medlemmer gjør det til sin viktigste oppgave å promotere økt kjøttforbruk, så er det ikke rart at ungdommen også mister gløden. Jonas Gahr Støre bedyret etter valgseieren at han skulle være i stand til å se barnebarna sine i øynene, at han ville gjøre alt i sin makt for klimaet. Kan han si med hånda på hjertet at han virkelig har gjort det?
Thunberg-generasjonen er ikke død, men den har blitt eldre og fått stemmerett. En fersk måling fra NRK viser at klimasaken har seilt opp som en av de viktigste sakene for velgerne i valget etter sommeren. Hva det har å si for valget, vet vi ikke før på mandag. Men det er neppe siste gang klimakrisen vil engasjere og mobilisere mange velgere, både unge og gamle.
Denne sommeren har vi sett nye varmerekorder over hele verden, ekstremvær har rammet både Norge og våre mest populære feriedestinasjoner langs middelhavet. Hetebølger, tørke, skogbranner og oversvømmelser kommer omtrent slik klimaforskerne har advart oss mot. Både jobben med å kutte klimautslipp og tilpasse oss det nye været er mer akutt enn noen gang.
Om noen dager er det kommunevalg. Her kan du bruke stemmeseddelen til be om en grønnere kurs i din kommune og ditt fylke. Kollektivtransport og sykkel fremfor motorveier. Bevaring av karbonrik myr og skog i stedet for nedbygging av natur. Mer resirkulering og mindre søppelforbrenning. Solceller på rådhus, skoler og idrettshaller. Investeringer i energisparing. God vegetarmat i offentlige kantiner.
Hvordan norske kommune- og fylkesstyrer ser ut, har faktisk stor betydning både for klimaet og ikke minst naturen. Det er ikke tilfeldig hvilke byer og kommuner som lykkes i å kutte utslipp, eller setter ned foten mot utbyggere som vil rasere natur, bygge ned strandsonen eller legge matjord under asfalt. Alle vi som ble inspirert av Greta Thunbergs budskap bør ta det med oss inn i stemmeurnene. Vi har allerede skapt en varmere og farligere klode for våre barn. De voksne har ansvaret for å stoppe denne farlige utviklingen. Ikke de unge. Godt valg!"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar