fredag 1 september 2023

Alice Bah Kuhnke:


Regering har idag meddelat att de vill undersöka hur man kan samla DNA-analyser, och fingeravtryck från barn, vid utlänningsärenden (vilket för övrigt går emot EU-rätten) och göra ”selektiva kontroller” - alltså rasprofileringskontroller. Det är några av deras nya ”lösningar” på hur man kan utvisa fler.
Kalla mig idealist eller vad fasiken ni vill. Jag vägrar gå med på den förflyttning och avhumanisering som just nu pågår.
Det är nästan sorgligt att det behöver sägas men här kommer det: Människor på flykt, invandrare, mörkhyade, muslimer, är inte någon mörk oformlig massa av kriminella, snyltande terrorister. Det är människor. Människor som har mänskliga rättigheter och ett okränkbart människovärde.
Avhumaniseringen är farlig. Och ni har hört det förut men jag fortsätter envist att upprepa: - Vi vet (!) vad detta kommer att leda till.
Låsa in någon som inte begått ett brott? Samla in dna data och massövervaka barn? Låta polisen rasprofiliera och stoppa människor på gator, torg och tunnelbana? Tvinga lärare, sjukvårdspersonal och bibliotekarie att ange sina elever, patienter och besökare?
Du kanske tänker att allt det här inte handlar om dig. Men det som händer just nu definierar oss som samhälle och det kommer att påverka dig, också.
Starka samhällen byggs på tillit. Tilliten mellan människor, tilliten till myndigheter, tilliten till att vi vill varandras bästa. Det är motsatsen till vad regeringen nu försöker förverkliga. Det kommer inte fungera utan att brott mot mänskliga rättigheter förverkligas.
Var och en av oss som ser och förstår har ett ansvar.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar