söndag 17 juli 2022

Ikke ødelegg Sapmi med vindkraftindustri.

Tormod: - "Det er ikke bare industri som ødelegger natur. Reinnæringen, for eksempel, er det ikke vanlig å kalle «industri», selv om de ødelegger masse natur. Hvor mange tusen mil med reingjerde har de satt opp for eksempel, om hvor mange tusen lirype, fjellrype, orrfugl, osv. dør på de gjerdene? Hvor mange dyr hindres av dem, og hvor mange populasjoner fragmenteres? Fæle å se på er de også. Mye tristere enn noen vindturbiner. De vil vel drepe kongeørn også… Men kanskje vi nettopp burde begynne å kalle det industri. Reinindustrien, landbruksindustrien, skogsindustrien, fiskeindustrien, veiindustrien, hytteindustrien, vannkraftindustrien, osv. bør vel sidestilles"

Eyvind: - "Etter min oppfatning er reindrift delvis statssubsidert hobby som overhodet ikke er bærekraftig eller levedyktig uten store tilskudd, og delvis naturødeleggende industripreget drift som bærer preg av null forståelse for natur."

Mika: - Samepresident, Silje Karine Muotka NSR: Å presse gjennom mineralprosjekter som tvinger samene ut av reindrifta, og tvangsetablere vindindustrianlegg som ødelegger naturen og beitelandet, eller å dumpe gruveavfall i fjordene er ikke den type rettferdig og menneskerettighetsbasert politikk som vi trenger.

Tormod: - "Samene burde kanskje ikke ødelegge så mye natur selv—ved overbeiting, reingjerder, forfølgelse av rovdyr, uakseptable fiskemetoder, osv. Skal man påberope seg urfolk/natur-folkstatus burde man ikke oppføre seg slik. Ikke mye igjen av «naturfolket» når man er rovdyrhatere, anlegger gjerder på kryss og tvers av naturen (som dreper dyreliv, lages av moderne materialer og industrielle prosesser, fragmenterer dyrebestander, osv. osv.), «fisker» med helikopter, osv. osv."

Mika: - Språket og reindriften er de to viktigste tingene for å bevare den samiske kulturen. - Ikke bygg ned og ødelegg reinbeitelandene. Norske staten snakker med to tunger. - La naturen i Sápmi være i fred og ro.

Tormod: - "Norske staten er jo med på å la reineierne utslette alt som er av rovdyr, og forhindre innvandring av nødvendige ulver gjennom reindriftsområdene (både i Norge, og Sverige og Finland). Nå vil de jo drepe havørn og kongeørn også. Det er samene selv stort sett som ødelegger reinbeitelandene—dels ved å sno seg rundt statlige regler. Ikke særlig flinke til å la naturen i Sápmi være i fred og ro med andre ord. På et eller annet tidspunkt kan man ikke lenger påberope seg status som «urbefolkning». Ellers hadde vi alle fortsatt vært urbefolkninger. Å bevare språk er jo en problemstilling i mange små kulturer, men det er uavhengig av dette."

Mika: - En rar virkelighetsbeskrivning. Ulver i Norge holder til på Østlandet på norske siden av grensen og i Sverige på andre siden grensen. De som driver med sau i disse områder er ikke gla i ulven. - Da ørn, spesielt kongeørn dreper reinkalver er reineiere ikke gla i dem. - Den norske staten har forpliktelser for sin urbefolkning - som er den samiske befolkningen. Man har også forpliktelser for å bevare ulvestammen i landet.

Tormod: - "De holder til på Østlandet utelukkende fordi de blir drept i reinbeiteområdene."

Mika: - Nei, de fins ikke i reinbeiteområdene, og da er det vanskelig å drepe dem.

Tormod: - "Du burde holde deg til å snakke om ting du har noe greie på—hvis det finnes."

Mika: - Hvis det drepes ulv i reinbeiteområdene går det å vise statistikk på det. - Jeg vet at ulven ikke holder til i de største delene av landet. Der de fleste reineierne holder til, i Finnmark. - Jeg vet også, hvilket enkelt kan kontrolleres at ulveproblematikken i Norge i hovedsak foregår på Østlandet.

Mika: - Definisjonen av urfolk står FN bak og Norske staten har godkjent og skrevet under det hele. - Dermed har man forpliktelser som skal følges. - Dette er de faktiske forholdene. - Man kan selvfølgelig ha en personlig oppfatting om dette, men det har lite med hva som gjelder å gjøre. - Ingenting.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar