fredag 15 juli 2022

Avveckling.

Per Sundgren:

"På bara några decennier har vikten av alla flygande insekter minskat med 76 procent enligt forskare. 70 procent av alla vilda djur, fåglar och fiskar har försvunnit sedan 1970.

Det är vi som är ansvariga. Det är vårt sätt att producera och konsumera."

och:

"Vi håller just nu på att systematiskt utrota allt icke-mänskligt liv, säger sekreteraren Anne Larigauderie i FN:s panel för biologisk mångfald. Ja, vem dödade kronärtsblåvingen? Frågan ställs idag i ett viktigt reportage i DN. Det finns ju så många arter blåvingar. Men denna art är bara en av massor som nu utrotas och försvinner. På bara några decennier har vikten av alla flygande insekter minskat med 76 procent enligt forskare. 70 procent av alla vilda djur, fåglar och fiskar har försvunnit sedan 1970.
Det är vi som är ansvariga. Det är vårt sätt att producera och konsumera. Det som påverkar mest är skogsavverkningar och igenväxning av marker. Sedan 1950 har 70 procent av sveriges skogar kalavverkats och ersatts med trädplanteringar, biologiska öknar. Och det fortsätter eftersom den privata äganderätten är helig. Sen finns det förvisso privata ägare som tar sitt ansvar. Men skogen kan inte vara en privat fråga. Den rör oss alla.
Klimatet kan nog räddas, vi kan nog producera el fossilfritt med hjälp av vindsnurror och solceller mm, men även denna fossilfria energi kan upprätthålla en produktion som fortsätter att tära på begränsade resurser, som fortsätter att fiska ut hav och skövla skogar. Den hotade biologiska mångfalden är vårt största problem. Utrotade arter kommer inte tillbaka. (Bilden visar en annan blåvinge)"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar