torsdag 8 april 2021

Spara energi samt energieffektivisera.


Mika: - Godt innlegg fra Noreg: - Om havvind fra et innlegg i "Grønn debatt" : "Med smarte løsninger og teknologi som allerede finnes, kan mange bygg bli selvforsynte, eller til og med produsenter, av energi. Energisparing i bygg er en gladnyhet for både miljøet og lommeboka, men dessverre også en godt bevart hemmelighet for mange. Det er liksom mye tøffere å åpne et digert vindkraftverk, enn å legge til rette for energismarte hjem og bygninger.

Når vi vet at vi kan spare mer enn 13 TWh i Norske bygg, langt mer enn den samlede produksjonen av all vindkraft på land i 2020, så blir de massive ødeleggelsene enda mer meningsløse."


Per Qvenild: - Vindkraftverk är en styggelse och inte särskilt smart 25 års levetid. Hur tar du bort dem? Vad gör du med resterna? Som i USA, gräver ned dem och låtsas, som de aldrig funnits? Dessutom. skulle de mesta inte finnas utan statliga bidrag! Helt överens med Mika. - Nyttja befintlig teknik. Det finns hur mycket som helst att effektivisera. Ca 60% av energiförbrukningen går till elmotorer av olika slag. Elmotorn är dum/ointelligent. Förse motorerna med vettig styrning, så sparar du mängder med energi! Kan fortsätta med förslag, men det är som vanligt ingen som bryr sig, då de flesta har en egen agenda, som går på tvärs!


Mika: - Vi behöver inga vindkraftverk i havet utanför fästningen.

Till ägg efter påsk: "Rädda naturen från vindkraftindustriens eviga behov av ekonomisk växt och kapital till sina bolag."

Beckman: - De placeras ju cirka 2,5 mil från fästningen, så "utanför fästningen" känns smått överdrivet. Är tveksam till om de ens kommer att grumla horisonten.


Beckman: - "Vid en ögonhöjd på 10 m över havsnivån ser man avstånd på cirka 12 km över hav".

Eftersom att vi inte har vattenkraft här i söder så är väl behovet stort om vi nu inte vill importera el emellanåt.
Kärnkraften är bra att ha när den fungerar, men det vi behöver är 4e generationens reaktorer och de finns än så länge bara på papper - frågan kvarstår också om vad kostnaden för elen blir av en sådan installation.

Mika: - Ja det har räknats och planerats under många långa "tiår" .......tyvärr är det tunellseende som är normen, - där det som gäller är storskaliga projekt som "lösningen" på "det hela". - Men det är också "Låsningen" 
🙁 - Om alla hushåll är självförsörjda med småskaligt egenproducerad ström medelst solceller på / i och vid bostaden är det plötsligt möjligt att de beräknade behoven kan ändras. Rekommenderar också: Kraftig energieffektivisering av befintliga fossilfria energiproduktionsmetoder ( ej Kärnkraft som med fördel kan fasas ut ) - samt kraftigt energisparande och varför inte också energiransoneringar ! Alla bostäder borde förbruka ingen - eller minimalt med energi genom byggmetoder - som plushus.


Beckman: - OK reality check nu då... hur många hushåll i sverige tänker du har råd med att investera i en anläggning som ska neutralisera dess effektbehov? Hur gör vi på vinterhalvåret?
Energieffektivisering med målet att ta oss tillbaka till "stenåldern" när det finns lösningar - hur ska svensson acceptera att man inte får dammsuga? Tanken är god - men du måste nog fråga dig vem som egentligen har tunnelseende.

Mika: - Det kallas något den debatttekniken du visar här......kommer inte på vad just nu. Svar: Alla hushåll har råd. Speciellt då staten subventionerar detta. Svar: På vinterhalvåret använder vi befintlig vattenkraft samt jordvärme bergvärme och andra småskaliga fossilfria metoder samt bor i hus som icke kräver så mycket tillförsel av energi / ström externt. Detta är den nya tiden: Småskaliga självförsörjda gröna fossilfria - oberoenda av kraftbolags priser-tiden. Alla får dammsuga så mycket de vill, - tänk vad lyckliga de blir då !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar