fredag 30 april 2021

JA til språk - NEJ til bråk.

 Per-Åke Lindblom:

Språks utbredning är en funktion av staters ekonomiska, politiska, militära och kulturella inflytande, inte av några inneboende överlägsna egenskaper. USA:s relativa ekonomiska styrka är på retur; redan har Kina uppnått samma köpkraftsviktad BNP som USA och kommer att uppnå paritet i fråga om militär styrka runt 2030. Engelskans andel på internet har minskat. Hittills i historien har det aldrig hänt att en stormakt behållit sin ställning för evärdlig tid. Rom som stormakt gick så småningom under och därmed latin som folkspråk; det överlevde som kyrkospråk och vetenskapligt språk och i form av olika kreolspråk (italienska, franska, spanska etc.). De stater som företräder andra stora språk, mandarin, spanska, franska, portugisiska, ryska et. kommer aldrig acceptera att deras språk slås ut av engelskan.

Om man ska satsa på ett neutralt lingua franca (neutralt i den meningen att ingen enskild stat tjänar på det), måste man satsa på ett konstruerat språk som esperanto eller interlingua (som dessutom är lätta att lära sig). För övrigt utvecklas språkteknologin med stormsteg: det finns inte bara maskinöversättningsprogram utan även röstöversättare av tal. På min nästa utlandssemester kommer jag att ta med en liten apparat som översätter mellan svenska och 40 andra språk.


Mika:

Per-Åke Lindblom - Kommer ihåg att jag fann en liten appartat, som likande en gammaldags miniräkare en gång på 1980-talet. Den kunde översätta språken engelska och tyska - i båda riktningarna. - Tekniken går framåt. Bra ! - Det är / blir så enkelt att översätta språk att vi kan använda våra egna modersmål i alla sammanhang - i hela världen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar