lördag 24 april 2021

Grønne tak - Grønne byer.

En måte 

å møte fremtidens 

utfordringer på 

er å bygge opp smarte 

og robuste byer. 

Grønne tak kan være ett av tiltakene 

for mer bærekraftig byutvikling.


Grønne frodige tak, takhager og MATTAK har en rekke fordeler både for disponering av overvann, optimalisering av arealutnyttelsen med nye bruksområder som dyrking av mat. Forestillingen om å dyrke mat på eget tak, skaper begeistring. Beboere og næringslivet i byer og tettsteder etterspør ferske, lokale råvarer. Huseiere og eiendomsutviklere ønsker å kunne tilby grønnere og bedre uteområrder for til sine leietakere. Kommuner oppfordrer utbyggere til å vurdere grønne tak i sine prosjekter, og arkitekter har det med i sine konkurranseforslag.
Vi i MATTAK AS har løsningene og kunnskapen som skal til for å prosjektere, planlegge, bygge og drifte grønne tak generelt og grønne frodige takhager og MATTAK spesielt.

Takarealer utgjør opp til 35% av det urbane landskapet, og er en signifikant bidragsyter til avrenning fra tette flater. Dette kan gi økt flomrisiko og forurensing av urbane vassdrag og fjordresipienter. Gjenbruk av dette takvannet til matproduksjon har mange fordeler, og gir muligheter for innovasjon på systemnivå.

Vi ser en tendens til at urban dyrking kommer inn i bolig- og næringsprosjekter i by og bynære områder og det urbant landbruk ser ut som er en økende trend.

På få år har utviklingen gått i riktig retning og vi opplever at grønne frodige tak og MATTAK ikke lengre kun er en illustrasjon i rammesøknader, men at dette også bygges. Planlegger, utbyggere, boligkjøpere og leietakere etterspør bærekraftige tak med biologisk mangfold som de kan bruke til både opphold, rekreasjon og dyrking av mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar