söndag 4 februari 2018

Rune Lanestrand:

Cecilia Malmström ser så strålande glad ut för hon är nästan i hamn med ett handelsavtal med Argentina, Brasilien Paraguay och Uruguay som kommer att öka köttimporten till EU med ca 30 procent till 99000 ton som fötts upp på GMO-soja och med restgifter av antibiotika och insektsgifter.
Avtalet kommer att slå ut fler jordbruk i Sverige vilket inte oroar Malmström. För folkpartister har aldrig brytt sig om landsbygdens folk och jordbruk.
Men det finns en mycket mörk baksida som Malmström mörkar. Tänkte hon lite längre än näsan räcker skulle hennes leende stelna i en grimas.
GMO-soja, är resistent mot bekämpningsmedlet glyfosat vilket gör att man kan bespruta ogräset i växande soja. Andra bekämpningsmedel som är cancerogena och som används är bl a paraquat, ett av världens farligaste bekämpningsmedel, som förbjöds i Sverige på 1980-talet. De hänsynslösa multinationella bolagen lägger i Sydamerika under sig allt mer odlingsjord som de förgiftar och förstör.
Det globala handelsavtalet avfolkar landsbygden i både Sverige och i Sydamerika. Då sojaodlingarna i de fyra exportländerna kryper närmare och närmare inpå husbehovsodlare och småbrukare i byarna. När odlingarna flygbesprutas besprutas även lokalbefolkningens odlingar, deras byar och floder.
Odlingarna som oftast är ekologiska förstörs och det innebär en hälsofara för de som bor där. Flygbesprutningarna gör att tusentals människor tvingas flytta in till städerna eftersom de inte kan bo kvar.
Växtgifterna ger illamående, kräkningar, diarréer, magsmärtor, yrsel, allergier, hudutslag och problem med synen. Det förekommer också missfall och missbildningar som till exempel att barn föds utan armar eller ben. Användningen av bekämpningsmedel i växande sojaodlingar gör att de vilda djuren har försvunnit och tamboskapen skadas. Floderna har förgiftats och fisken i floderna har dött. När vattnet med höga halter av bekämpningsmedel når havet påverkar det även djur- och växtlivet och fisket där. De som tidigare kunde livnära sig på kustfiske kan inte göra det längre.
EU och Sverige skulle i stället för ökad global handel satsa på ekologiskt hållbart jordbruk. Inget jordbruksstöd till gift- och kemi-jordbruken.Köp alltid svenskt och ekologiskt! Både för din egen hälsa, svenskt jordbruk, Sydamerikas småbrukare och jorden vi ärvde som Taube sjöng om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar