tisdag 20 februari 2018

Bina eller vi ? Eller både och ?

Helen Rosell skriver:

I USA pratar man om colony collapse disorder, miljontals bin som försvinner och dör. Bina har en livsviktig uppgift i ekosystemet, utan bin skulle vi inte kunna odla den mat vi idag äter. Nu har detta problem även uppdagats i Sverige och vi står inför en ödesdiger framtid om vi inte gör något.
Ska vi ge upp - eller protestera? Om bina tystnar gör vi det också.
Bina är växtrikets främsta pollinatörer. Och deras existens är livsviktig för oss människor. Kött, mjök, ägg, ost är beroende av bin som pollinerar grödorna.
Utan bin skulle det inte finnas frukt, kaffe, te, bomull, grönsaker ... Tre fjärdedelar av all mat vi äter finns där tack vare bina. Just nu pågår en tyst katastrof runt om i världen. Miljontals bin som helt plötsligt är försvunna, eller döda. I Sverige rapporterar allt fler biodlare från hela landet om döda bisamhällen.
Många bin har dött av en parasit som heter Varoa. Den för med sig sjukdomar och sprids över hela världen. En annan orsak är alla de gifter vi släpper ut i naturen, i bland annat jordbruket.
Bina är betydligt känsligare för gifter än oss människor. Naturen är oerhört finurligt konstruerad i subtila detaljer mellan insekter och växter. Och så kommer vi in som människa och säger: Vi kan det här!
Vi tar vi ut en liten smal sektor, och ska lösa problem med gifter, genmanipulation eller teknik. Vi förädlar, så det inte går att känna igen naturen efteråt. Men giftet är någonting som inte finns i naturen. Och det är vi som har skapat det. Vi har skapat dom här problemen.
Företag som äger gifterna får bina att tappa sin orienteringsförmåga och inte hitta hem till bikupan. Dessa företag drivs av lönsamhet. Det handlar om miljardbelopp som omsätts i insektsgifter. För företagen gäller det bara att visa resultat och tjäna pengar. Dom struntar fullständigt i effekterna för miljön. Men utan bin händer följande:
Inom tre månader hade affärerna förlorat hälften av sina produkter. Priset för ett äpple hade vart värt sin vikt i guld. Kött, mjölk, ost är beroende av pollinerade grödor. Livsmedelskedjan hade kollapsat. Människor hade svultit och blivit sjuka, sjukhuskostnaderna hade ökat. Bomullsindustrin hade rasat. Ekonomin skulle rasa.
Världen hade blivit ännu mer beroende av fossila bränslen i ett redan förstört klimat.
Utan bin kan inte grödor reproducera sig, inte djuren få föda. Öknarna skulle breda ut sig. Torka och lerras skulle öka. Friskt vatten skulle börja försvinna. Vår förmåga att fortplanta oss skulle minska.
Slutligen skulle människan drabbas av utrotning.
https://www.facebook.com/What.If.science/videos/2472353256323313/
Hur mycket är det värt att andas, äta och dricka friskt vatten?
Hur värdefulla är gifterna? Hur värdefulla är bina? Hur värderar vi livet på jorden? Vad sysselsätter vi oss med på dagarna? Hur viktigt är det med ”full sysselsättning” - om sysselsättningarna förstör förutsättningarna för livet på jorden? Hur viktig är forskningen om den framställer genmanipulerad föda, kemikalier och livsfarlig teknik?
Mer och annorlunda kunskap i skolan behövs. Mer och bättre utbildning så fler vill satsa på småskaliga jordbruk och konkurrera ut industriproduktionen. Vi behöver ett nytt ekonomiskt system som värderar friskt vatten, frisk mat och livet på jorden högre än gifter, guld, silver, koppar, kobolt, fosfor, kemikalier, kol och olja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar