söndag 10 september 2017

"Tillväxt" - über alles.

Januari 12, 2016 
Ekonomi, Filosofi,Politik, av: Kent Holmkvist


Vi matas konstant av budskap gällande kostnadseffektivitet. Det gäller allt från försvar, företag, kommuner och ända ner till vår egen energiförbrukning. Dom flesta människor har idag en inbyggd känsla att kostnadseffektiv = bra. Ordet kostnadseffektiv har ungefär samma status som ordet ”tillväxt”. Båda orden upplevs positivt men få frågar sig hur man räknar ut dom.
Det är betydligt dyrare att ha service i glesbyggdskommunerna p g a av avstånden och den glesare befolkningen. Nu har Sverker Lindblad som är utredare vid näringsdepartementet sagt att glesbygdskommunerna måste gå ihop eller höga skatten rejält. Små glesbygdskommuner är nämligen inte kostnadseffektiva. Att dessa kommuner ger staten mångmiljardinkomster p g a gruvnäring, skog och energi spelar ingen roll.
Om det är så att vi verkligen bara brydde oss om kostnadseffektivitet på det sätt som man räknar idag skulle alla bo i närheten av städer. Lägg ner all glesbygd. Alla flyttar till Skåne. Det är nämligen mer kostnadseffektivt än Stockholm. Lättare att bygga och närmare till ”marknaden” på kontinenten.
Vi skulle då förbjuda försäljning av bilar och tvinga alla att åka kollektivt. Det är nämligen mer kostnadseffektivt. Vi har ändå tagit bort glesbygden så det blir nog inte så dyrt att att dra järnväg mellan dom städer som finns kvar.
Vi skulle bara ha en bank. Vi skulle bara en livsmedelskedja. Vi skulle bara ha resebyrå. Det är nämligen mer kostnadseffektivt desto fler kunder varje verksamhet har.
Vi kunde lägga ner alla skolor och istället ge varje elev en bärbar dator. Sedan kunde man ha en enda lärare per årskurs som utbildade alla Sveriges elever via internet. Då skulle vi vara riktigt kostnadseffektiva.
Jag tror det är en fråga vi måste ställa oss innan vi börjar tala om kostnadseffektivitet. Hur vill vi att samhället skall se ut? Om vi tillsammans först bestämmer oss hur vi vill att Sverige skall se ut så kan vi sedan försöka uppnå det målet på snabbaste om mest kostnadseffektiva sätt.


Jag skulle vara RUSKIGT glad om politikerna i Sverige någon gång talade om HUR dom vill att Sverige skall se ut om 30 år istället föra bara kasta skit på varandra och hela tiden försvåra varandras arbete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar