måndag 15 maj 2023

Kjell Red Strömstedt:

Kjell Red Strömstedt:-

Nej. Ledsen grabben, men du har en fruktansvärd otur när du tänker. Om det nu är det du gör när du skriver sådana här konstigheter.
På COOP, där jag handlar det mesta av mina livsmedel, finns det en enda kille som jobbar som är svensk. En jättetrevlig skåning. Resten av personalen är utrikes födda. Lika trevliga dom. Och det är inget experiment, det är en realitet och har varit en realitet under många, många år.
Den stora majoriteten av dom människor jag möter i mitt dagliga liv är människor som är födda i något annat land.
Omar, den bästa tandläkaren jag nånsin har haft, han föddes i Irak. Tandläkaren innan honom föddes i Iran. Vad är det som är experimentellt med det?
Det är människor som jobbar heltid i det här landet och betalar massor i skatt. Dom betalar sina skatter med riktiga pengar också, så vad snackar du om?
När jag åker buss är det nästan undantagslöst chaufförer födda i andra länder som kör dom. Med riktiga körkort och som betalar skatt.
I skolan här i närheten jobbar det fullt med folk födda i andra länder, som jobbar och betalar sina skatter.
Redan innan jag föddes fanns det gott om folk här i landet som var födda i andra länder, som arbetade och betalade sina skatter. Det fanns folk från Italien, Ungern, Finland, Norge, Danmark och tack Gode Gud för det, hade vi inte haft den tillgången till arbetskraft då så hade vi fortfarande varit ett efterblivet land i utkanten av Europa utan någon större lockelse för någon.
Och vi hade inte haft pizza, kebab, hamburgare eller kinamat heller. Just sayin ... Den första riktiga hamburgaren serverades 1957 i min hemstad Göteborg. Vadå experiment?
När italienarna som kom hit på 1940-talet ville ha lite vitlök till maten så fanns det inte att köpa! Om man inte gick till Apoteket och köpte vitlökspulver, vill säga. Men vanlig vitlök fanns inte, det fick en italienare från Göteborg importera, Rambaldi hette han. Han tog hit olivolja o en massa andra grejor också. Saker som du har använt i hela ditt liv utan att ens tänka på det.
Experiment? Fan heller, verklighet sedan länge är närmare sanningen.
Vi tog emot en massa invandrare under 60-talet för att vi behövde dom, inget annat. Det var en väldig massa jugoslaver som byggde Volvo - bilar, sida vid sida med en massa finnar. Och svenskar.
Det var även dom som byggde båtar i en sådan utsträckning att lilla Sverige stod för ca 10% av alla båtar som byggdes i hela världen!
Helt sensationella siffror, grabben. Vi byggde en miljon nya bostäder på en 10-årsperiod för vi var tvungna till det, folk bodde ju hemma tills dom var i 30-årsåldern innan det. Och dom som byggde var hederliga knegare från stora delar av Europa.
Experiment, i helvete heller. Jag och många andra med mig bor fortfarande i dom lägenheterna, hur har du mage att kalla det för ett experiment? Det är våra hem du snackar om, ta o visa lite jävla respekt.
Det är en verklighet för väldigt många människor, det är inget experiment.
Du är född 1979. Uppväxt i det land du sedan gör karriär på genom att klassa ned det.
Om det är något som jag skulle vilja kalla för experimentellt så är det hela den nationella rörelse som du bygger din "politik" på. Det är väldigt experimentellt för svensk del, att i modern tid göra sig beroende av ett parti med rötterna i i extremhögern. Där har du experimentet.
Du snackar en massa smörja om saker du inte begriper, helt enkelt. Du är för ung för att ens ana det sammanhang du ägnar dig på heltid att kritisera. Betald av skattemedel dessutom.
Om den svenska kulturen nu hade varit så helgjuten och lika urstark som det svenska urberget som du tror så hade den tålt det du kallar för "multikulturella experimentet".
Svensk kultur har aldrig varit homogen, grabben. Och det vet du om eftersom du är uppväxt här.
Lägg ner ditt experiment och låt oss som bor här ta hand om utvecklingen och skötseln av det här landet, det gick hyfsat i alla fall ända fram tills du och din rörelse dök upp och började mer ert trista och tråkiga nationella experiment.
Du är bara tradig och tröttsam med ditt tjat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar