fredag 17 februari 2023

Sista nytt om förnybar energi vecka 7 - 2023.

Sveriges energiläge är bättre igen tack vare bland annat minskad elförbrukning och milt väder, men enligt en ny studie hade elpriserna kunnat vara 35–50 procent lägre om det funnits en havsbaserad vindpark i södra Sverige.

Lägre elpriser med utbyggd vindkraft i södra Sverige - Supermiljöbloggen (supermiljobloggen.se


De vill tillverka kisel genom vätgasreduktion.



Mattias vill göra gården koldioxidneutral: »Biogas är lösningen«

Det satsas miljardbelopp på anläggningar för flytande biogas i Kalmar län.En av de största kan byggas utanför Gamleby, där Mattias Jonsson på Ogesta gård är en av initiativtagarna till anläggningen.



"Men, någon bortkoppling har inte behövts tidigare och inte nu heller. Behovet uppstod inte ens under den kalla och vindstilla perioden i december då både reaktorn Ringhals 4 och Sveriges största reaktor, Oskarshamn 3, var ur produktion. Men elpriserna blev de högsta hittills och under timmar med högst förbrukning den 16 december importerades el motsvarande produktionen i tre kärnreaktorer." Bättre energiläge – låg risk för bortkoppling enligt Svenska kraftnät (nyteknik.se) 


Trekvarts miljard kronor per år kostar regeringens förslag, pengar som direkt förbättrar konkurrenskraften för fossila drivmedel. Det strider mot intentionerna i det klimatpolitiska ramverket och mot överenskommelser som Sverige ställt sig bakom om att förstärka konkurrenskraften för det förnybara gentemot det fossila.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar