torsdag 17 november 2022

Une Bastholm, Stortingsrepresentant, Miljøpartiet De Grønne:

Nå har jeg akkurat kommet til klimatoppmøtet (COP) i Egypt for å følge den siste uken av forhandlingene. Opptakten er som vanlig alvorlig: FN-sjefen advarer mot et “klimahelvete” om verden ikke endrer kurs, og utslippene fra fossile kilder i verden er rekordhøye. Norge klarte bare kutte 0,7 % av utslippene i fjor. 

Ting kan virke håpløst, men det er det ikke! Det er masse Norge kan gjøre for å lede an og skape håp:

1: Følge opp klimamålene med handling

Det er bra at regjeringen vil kutte over halvparten av utslippene på bare åtte år. Men dessverre er det veldig få av oss som tror de faktisk vil klare det. 

Støre kan gi både nordmenn og verden troen tilbake, men da må de gå inn for politikk som virkelig kutter utslipp og tar bedre vare på skog og natur. Å love utfasing av norske subsidier til fossil energi, og varsle kraftigere klimatiltak, mer energisparing, karbonfangst i industri og omstilling av transporten ville være en god start på å bygge troverdighet!

2: Gjøre mer for utslippskutt verden over

Mer energi er viktig for at flere mennesker i verden skal komme seg ut av fattigdom, og i dag er denne energien ofte fossil. Jeg mener det er rike lands ansvar å gi mye mer penger til klimatiltak og fornybar energi som kan øke levestandarden i fattige land uten å øke utslippene. I dag mangler den globale klimafinansieringen penger, mens søknadene står i kø.

Norge har et enormt oljefond og store ekstrainntekter fra olje og gass. Vi mener regjeringen må forplikte seg til å gi én prosent av vår bruttonasjonalinntekt til klimafinansiering hvert år fremover, i tillegg til én prosent til tradisjonell bistand. Pengene bør vi hente fra Oljefondet. Krigsprofitten fra olje og gass bør vi gi til et solidaritetsfond, som blant annet skal brukes til grønn omstilling, slik FN og EU ber oss om.

Vil du også se mer rettferdig og miljøvennlig politikk? Vipps 200 kroner i dag for å vise at du er med!

3: Jobbe for klimarettferdighet

Klimakrisen er allerede kommet langt, og skadene er store mange steder. Landene med minst ansvar for klimakrisa blir hardest rammet. Det er utrolig urettferdig, og vi bør gjøre det vi kan så innbyggere som rammes hardt blir mindre sårbare for tørke, flom og høyere havnivå. Foreløpig har Norge og andre rike land lovet altfor lite penger til klimatilpasning og til kompensasjon for tap og skade. Her kan Norge gå foran!

Med disse tre grepene kan Norge bli en ekte klimahelt med tung stemme inn i forhandlingene i Egypt. Nå gjenstår det å se om Støre vil lytte til FN-sjefen, ungdomsorganisasjonene, de mest klimautsatte landene og alle andre som krever handling og rettferdig byrdefordeling. 

Kom igjen, Støre! Verden trenger noen gode nyheter nå. 

PS! Følg med i morgen. Da legger Lan og Arild frem MDGs alternative statsbudsjett for 2023 som er proppfullt av konkrete klimatiltak! Meld deg på Facebook-arrangement eller følg sendingen fra kl. 11 her.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar