onsdag 23 november 2022

Håkon Andreas Møller:

Lørdag velger landsmøtet i Miljøpartiet De Grønne ny partileder. Jeg kommer til å gi min stemme til Kristoffer Robin Haug.
I løpet av et drøyt år har vi gått på et skuffende valgnederlag, vært gjennom en valgkampevaluering, vedtatt en ny langtidsstrategi og fått på plass en strategi for valgkampen i 2023.
Gjennomgangstonen er at for å lære av stortingsvalgkampen, må vi kommunisere annerledes og bredere.
Likevel lever den evigvarende diskusjonen om bredde vs. spissing videre. Skal vi jobbe for å få eierskap til flere saksområder, eller er det viktigst å fremstå som partiet som vil mest og leverer best på klima og natur?
De nevnte strategiene burde vært nok til å legge den diskusjonen død. Vi er nødt til å gjøre ting annerledes. Vi trenger ikke sakseierskap til alle politikkområder, men vi må overbevise velgerne om at vi har en sosial samvittighet og forstår bekymringene deres. I dag er det fortsatt en utbredt oppfatning at vi KUN har miljøpolitikk.
Det er ikke godt nok for folk.
Det vil kreve stor innsats å få troverdighet på flere områder enn miljø. Det kan vi gjøre innenfor rammen av en helhetlig grønn ideologi som bygger på en grunnleggende omtanke for alt levende. Det inkluderer dem her hjemme som sliter med sykdom, sitter fast i rusavhengighet eller mangler penger til å betale strømregninga, husleia eller fritidsaktivitetene til ungene sine.
Kristoffer Robin er den av lederkandidatene som er best egna til å formidle dette.
I tillegg til å ha jobbet frivillig for partiet i årevis, er han helsepolitisk talsperson, han har jobbet med stortingsgruppas alternative statsbudsjetter, og vært aktiv i både lokal-, fylkes- og rikspolitikk. Han vet at praktisk politikk handler om å sette seg inn i og ta stilling til alle slags saker på alle slags politikkområder.
Kristoffer Robin er genuint opptatt av å formidle helheten i grønn tenkning, sånn langtidsstrategien vår slår fast at vi skal gjøre. Den ideologiske forankringa vår er det som gjør oss til noe mer enn et litt grønnere SV eller et litt sentrumsorientert Venstre.
Kristoffer Robin har karisma til tusen, og evnen til å se gjennom PC- og TV-skjermene og inn i de tusen hjem. Han utstråler ro, empati og forståelse, og har uunnværlig yrkeserfaring fra endrings- og kriseledelse i privat næringsliv. Kristoffer Robin KAN det å lytte til og snakke med folk.
Altfor lenge har vi blitt oppfattet som kompromissløse, høylytte, belærende og sinte.
Sinne avler sinne. Og ofte rammer den oss.
For all del, vi har klart å bygge et slags grunnfjell vi appellerer til. Alle 3,94 prosentene av dem.
Langtidsstrategien slår også fast at vi ikke bare skal vokse i de store byene, men i hele landet. Jeg har vært lokallagsleder på bydelsnivå i Oslo, og er kjempestolt av alt partifellene i Oslo får til. Men i lys av målene i langtidsstrategien er det et stort paradoks å skulle gjøre partiledelse og stortingsgruppe enda tettere koblet til det som skjer i Oslo.
Så er det noen som oppfordrer til stø kurs av frykt for uro og splittelse i partiet. Vel, jeg har nyheter dere: Partiet er splittet allerede. Ute i lokallagene er mange slitne. De er lei av svartmaling, skremmebilder og karikering. De ønsker seg ikke stø kurs, men et tydelig brudd med det som har vært.
Langsiktig tenkning er noe av det som kjennetegner grønn ideologi. Å velge Kristoffer Robin er den mest langsiktige investeringa partiet kan gjøre nå. Selv om han har erfaring og klokskap i bøtter og spann, er han ung. Han har visjonene som trengs, fremtiden foran seg, og viljen til å bygge stein på stein for å skape et grønt folkeparti.
Derfor stemmer jeg på Kristoffer Robin Haug som ny partileder i Miljøpartiet De Grønne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar