onsdag 16 mars 2022

Åtgärder för att kompensera folk för dyrare ström och drivmedel.

Norge:

Une Bastholm, leder, Miljøpartiet De Grønne:

Mine hovedpoenger:
Nå er veldig mange basisbehov blitt dyrere, drivstoff, men også strøm og mat. Det aller, aller viktigste vi gjør nå er tiltak for sterkere sosial utjevning, fordi dette rammer mest de som har lite fra før. Regjeringen bør nå senke skatten til vanlige og særlig til lave inntekter, og styrke ordninger som er viktig for dem som har lite, som tillegget i barnetrygden til enslige forsørgere, og gratis barnehage.
Slik prisene er nå, gir det ikke mening å øke drivstoffavgiftene enda mer. Men vi kan heller ikke kutte i avgiftene, for det vil gagne mest dem som kjører mest, uavhengig av inntekt. Det vi har tatt til orde for hele tiden er at økte avgifter på bensin og diesel må deles ut igjen til alle innbyggere, som en klimabelønning hvor du får mer utbetalt om du bor i distriktet.
Så kombinerer vi det med en kraftig satsing på kollektivtilbud og billigere kollektivreiser, ladenett til elbiler og støtte til å lease elbiler. Først da får vi en rettferdig og god klimapolitikk som virker.


Samma tema pågår i Sverige, här en svensk kommentar:

Martin Enström: 

Det som är konstigt här är ju att man delar ut helikopterpengar till alla som äger en bil. Inte att det inkluderar elbilsägare.

Äger du en bil? Här får du lite pengar!
Varför då?
Likaså att man sänker bränsleskatten istället för att rikta stödet dit det behövs; till bönder, låginkomsttagare och långpendlare på landsbygden samt utbyggd kollektivtrafik mm. Det vore ju mycket effektivare än att bara sprida ut skattebetalarnas pengar vitt och brett över hela medelklassen.
Cyklar man och köper mat får man ju ingen kompensation för dyrare mat pga oljeknarkandet i samhället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar