torsdag 3 februari 2022

Frank-Emil Moen.

Frank Emil Moen

Til dere som mener å vite (uten henvisninger til fagfellevurderte vit. publikasjoner) at havvind er negativt for marine økosystem. WWF applauderte nylig havvindutbyggingen som nå planlegges i skotske farvann. Sir David Attenborough er klar i sin tale hva gjelder nødvendigheten av å bygge mer fornybar energi, inkludert havvind for å redusere de svært negative virkningene temperaturøkning og forsuring (CO2 reagerer med vann og danner karbonsyre) av havet har på plante og dyreliv. Ikke uten grunn.

Som marinbiolog, og forfatter av boken Dyreliv i havet - norsk marin fauna, er jeg genuint opptatt av at vi gjør det vi kan for å forvalte livet i havet på best mulig måte. Da er IKKE havvind det vi bør bekymre oss for, tvert imot.

Vi trenger kun å sette av 0,5% av norsk økonomisk sone, ca. 5000 km2, tilsvarende ca halve Rogaland fylke, for å produsere like mye kraft fra havvind, som det vi produserer fra vannkraft. Det er publisert mer enn 800 fagfellevurderte publikasjoner som vurderer påvirkningen havvind har på det marine miljø. Det er forbausende få negative konsekvenser. Tvert i mot øker biodiversiteten, og områdene beskyttes fra fiskeriaktivitet (som er positivt for rekruttering og bunnfauna).

Bunntråling derimot er negativt for bunnfauna og marint liv, og nyere forskning (publikasjoner fra 2021) viser at bunntråling frigjør store mengder bundet karbondioksid fra bunnsedimentene og bidrar til store klimagassutslipp som ytterligere forsterker forsuringen. Kombinasjonen av beskyttelse fra fiskeriaktivitet og reduserte klimagassutslipp fordi havvind erstatter fossil energi er samlet sett utvilsomt positivt, ikke negativt for det marine økosystem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar