fredag 4 februari 2022

Dyrke din egen mat.

Dette maser jeg om hver gang jeg har anledning :

🙂 - MDG bør FOKUSERE på mest mulig småskala økologisk egenproduksjon av grønsaker, urter, frukt og bær i hverkvinne og mansens hage og parsellhage. - Det bør også hverkvinne og hvermansen fokusere på.

Elin Synnes:
Ja, dette er en av mange gode grunner til å kjøkkenhage og dyrke mest mulig grønnsaker selv. I tillegg er det en god grunn til å satse på norsk produksjon av de grønnsakene og frukten som kan dyrkes her, og å spise det som er i sesong. Jeg mener en større del av landbrukssubsidier bør gå til frukt, korn og grønnsaksbønder.

Elin Synnes:
Det er ganske mange som har små og store hager i Norge. Selv en liten kjøkkenhage og en tomatplante eller to i et lunt hjørne på terrassen kan gi en del mat i sesongen. Det er ikke nok alene, men det gir et godt tilskudd og maten er helt ureist og trenger vanligvis ikke noen bruk av plast før konsumering.
Det gir også en større forståelse for hvor maten kommer fra, og hva som kreves for å dyrke den.
Nå er det mulig å kjøpe små plastposer med urter som fraktes fra Afrika med fly til norske dagligvarebutikker. De fraktes ikke en gang på rot, så holdbarheten er kort og svinnet må være stort.
Friske urter kan man dyrke i vinduskarmen mye av året.

Mika:
FORBYPLAST, og arbeidsforhold som de i disse dyrkingsanlegg i Spania. - Dine beslutninger: IKKE kjøp tomater og andre dyrka ting fra Spania !

Kjøp norskdyrka tomater, agurk og alt anna, -
les på forpakningen hvor den mat du kjøper er dyrka, - produsert.

Kjøp ALDRI tomater og andre dyrka ting fra Spania ! - Kjøp norskdyrka og norskprodusert mat, samt dyrke sjøl i hagen din / parsellhagen din. Så mye som du kan for å oppnå mest mulig selvforsyning.

Alfred Johnsen:
Plast som blir dumpet, uverdige arbeidsforhold - det kan selvsagt ikke tolereres.
Selvdyrking, småbruk etc. - JA.
MEN: Når jeg kjøper norske tomater i butikken - i en lenger sesong enn hva klimaet tilsier, så er de stort sett dyrket i enorme drivhus som bruker ekstremt mye energi til kunstig lys og varme. (Er jo derfor de får økonomiske problemer med dagens høye gass og elkraft-priser).
Det er ikke gitt at den produksjonen er mer klimavennlig enn produksjon I varmere land + frakt til Norge.

Svar, Mika:
Forbedringspotensiale for norske tomater altså ! Dette kan MDG jobbe for. Forslag til mer klimavennlig oppvarming i norske drivhus: Jordvarme. Ved å bruke naturlig varme fra noen hundre meter ned i jorda blir CO2-utslippene minimale. - Når du kjøper tomater og for den delen andre grønsaker er mengden CO2-utslipp som produkten "kommer med", en av flere ting å vurdere. - Sosiale arbeidsforhold, lange transporter på veier, gifter som er brukt, kunstgjødsel med mer skal også inngå i en helhets-vurdering. - Kjøp ikke tomater, agurker, og andre produkter fra Spania.

Ivar Seip:
Det er så mye industri i dag (inklusive en voksende dataindustri) som avgir restvarme, som ikke blir utnyttet. Her er sammenhenger å se! Dessuten, vi kan gjerne diskutere sider ved import av mat, hvilket kosthold vi legger oss til osv. osv. Men denne tråden handler vel om arbeidsforhold og hvordan plast blir brukt og ikke minst "avhendet". Det TS tar opp er forkastelig, og må kunne være viktig nok som tema, tenker jeg. Hvordan få til en forsvarlig og etisk produksjon av mat, i Norge og Spania?

Svar, Mika:
Länken handlar om problematiken kring den idustriella odlingen av grönskaer och annat i de förfärliga "odlings-koncentrationslägren" i Spanien. Trådstartare skiver, citat: "Det er her mange av dei billige grønnsakene i våre supermarkeder kjem ifrå. God appetitt." - Redan den dag i dag kan du och jag, och alla andra ta egna val angående den maten vi köper. - En aspekt som du tar upp är restvärme från industrier och där vid lag kan jag hänvisa till ett stort växthus med tomatodling i min gamla svenska kommun, Varberg, - i Bua ligger en större pappersmassa-anläggning, och restvärme från densamma fick en gång en företagare att starta med tomatodling, och så vitt jag vet odlas det fortlöpande lokalproducerade tomater med denna restvärme från pappersmassa-industrin. - De förfärliga inplastade grönsaks-industri-områdena i Almeira i Spanien borde stängas. 









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar