torsdag 25 februari 2021

Ralf Timmerman:

 Minska din energianvändning!

Trots åratal av investeringar i förnybar energi ökar fortfarande världens utsläpp från fossila bränslen. Den årliga ökningen av energianvändningen är större än utbyggnaden av förnybar energi. Samtidigt rinner tiden iväg. Vi behöver halvera våra utsläpp inom 10 år. Inte effektivisera med 10-20 % men halvera!
Allt fler börjar inse att vi behöver skära ner på vår konsumtion av varor, tjänster och energi. Drastiskt! Det vi inte köper behöver inte tillverkas, transporteras och hanteras (t.ex. i butik). Minskad konsumtion är ett av de snabbaste sätten att minska koldioxidutsläppen.
Hur gör vi detta då? Det hjälper att tänka i dessa steg:

Köp inte. Tänk efter, behöver du verkligen produkten? Måste du äga den? 
Förvånansvärt ofta är svaret nej.

Använd eller gör om något annat. Kanske du kan återanvända något som du redan har.

Hyr eller låna. Passar utmärkt för varor som du behöver enstaka gånger. Billigare än att köpa.

Köp begagnad. Utsläpp från tillverkning har redan skett, det blir nästan inga nya utsläpp.

Köp nytt av hög kvalitet. Vissa saker behöver man verkligen ha, och kommer att använda många gånger. Satsa då på kvalitet och lång livslängd, så att varan bara behöver tillverkas en gång.

En stor fördel med detta tankesätt är att man sparar pengar, livet blir mycket billigare. Och man slipper en massa onödiga prylar hemma som kräver ytterligare garderober, hyllor eller förråd.
Du kan bidra till en hållbar framtid – när du berättar för andra, när du (inte) köper produkter, när du röstar i allmänna val.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar