söndag 29 december 2019

Nu kan du rösta på vem som ska få SPRÅKFÖRSVARETS PRIS 2019.


Den ideella föreningen Språkförsvaret delar varje år ut priset: Språkförsvarets pris.

Du kan rösta på dessa utvalda kandidater:

Håkan Hellström
Den duktige musikern Håkan Hellström har med all rätt blivit mycket populär. Han framför många visor på svenska. I tider när den svenska musikbranschen har bara alltför mycket på engelska - och det till och med finns artister som inte alls anser sig kunna sjunga på svenska – så kan vi alla glädjas åt och njuta av Håkan Hellströms framföranden, när han sjunger på sitt modersmål.

Handelshögskolan
Som examinerad från Handelshögskolan i Stockholm får jag emellanåt material från dem om vad som händer där och även med förfrågningar om ekonomiskt stöd. (Bara 18% av verksamheten finansieras av staten).
I deras senaste utskick finns dels en folder, dels ett brev undertecknat av en Jessica O’Mary, Head of Development and Alumni Relations.
All text, säger ALL text är avfattad på svenska. Man beskriver sig som ”ett sant internationellt lärosäte”. Och kommunicerar med svenska f.d. elever i Sverige på… svenska! Det gör en språkförsvarare glad in i själen.

Jenny Edvardsson är gymnasielärare i svenska och historia vid Wendesgymnasiet i Kristianstad och undervisar även blivande svensklärare vid Högskolan i Kristianstad, men hon är mycket mer än det. Ungdomar har sämre svenskkunskaper än tidigare, bland annat därför att de läser mindre. Att kunna läsa och skriva är en väsentlig förutsättning för att ta del av demokratin. Jenny är en eldsjäl som jobbar intensivt på att skapa intresse för läsning och litteratur i grund- och gymnasieskolan, och hon lyckas med det! För detta har hon fått fem utmärkelser: https://jennyedvardsson.se/utmarkelser-2/
Jenny har skrivit sju böcker, både läromedel och lärarhandledning. Dessutom skriver hon krönikor och recensioner av bl.a. barn- och ungdomslitteratur, sitter i styrelsen för IBBY som ägnar sig åt barnlitteratur, och representerar Svensklärarföreningen i fokusgruppen Nordspråk som ska styrka skandinavisk grannspråksundervisning.
Jenny har dessutom tagit fram digitala verktyg som gynnar elevernas interaktion i arbetet med litteratur. Kontaktuppgifter: http://jennypawendes.blogspot.com/p/kontakt.html

Fredrik Lindström
Fredrik har genom SVT-serierna Värsta språket och Svenska dialektmysterier lyckats förmedla dialektforskning, ett akademiskt ämne, med en inlevelse som gör den intressant för lekman att ta del av.
Dialekterna i Sverige har under många år haft låg status, men bland annat tack vara Fredriks berättelser om de olika dialekternas kännetecken och inte minst kulturen de återspeglar, har det blivit större fokus på dialekternas mångfald i en tid då språket annars på många ställen utplånas av en blandning av engelska och onyanserad standardsvenska.
November 2019 publicerade Fredrik boken 100 svenska dialekter med ljudexempel som ger alla, även mindre läskunniga, möjlighet att ta del av dialektlandskapets rikedom.

Veronica Maggio
Härmed föreslår jag Veronica Maggio som vinnare av Språkförsvarets (Heders) pris. Veronica Maggio med svensk mor och italiensk far har sedan 2010 varit en betydande sångerska/låtskrivare på inte bara den svenska marknaden utan också med stora framgångar i våra nordiska grannländer, Norge, Danmark och Finland. Att hon skriver sina starka, personliga låtar till allra största delen på svenska och har samarbetat med en lång rad svenska artister som också skriver på svenska är glädjande då framför allt en ung publik lyssnar på hennes musik.
Veronica Maggio har sedan debuten gjort 6 hela album, 17 singlar varar 10 listettor, 25 gånger guld och platina, 3 utsålda konserter på Gröna Lund och på alla stora scener i Sverige och i våra grannländer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar