tisdag 17 december 2019

MDG vil ha solceller på 10.000 Oslo-tak.

https://e24.no/energi/i/Opq99A/mdg-vil-ha-solceller-paa-10000-oslo-tak-regjeringen-driver-med-trenering?fbclid=IwAR0nMJ-edNLwpsNB08ce4jYohNuP-RNLow85oBNzpVt3-htHNhJWRuvsoZk

Miljøpartiet de grønne i Oslo 

mener det går for tregt 

med å få endret regler 

som kan sørge for at 

flere borettslag investerer 

i solceller.

MDGs lokallag i Oslo har som mål om at byen skal ha solcelleanlegg på 10.000 tak innen 2023, et mål som er fastsatt i partiprogrammet for perioden 2019 til 2023.
Men det målet blir vanskelig å nå hvis ikke regjeringen tar noen grep for å sikre at også byens mange borettslag investerer i slike anlegg, mener leder Einar Wilhelmsen i Oslo MDG.
– Regjeringen driver med trenering. Bor du i borettslag er det skikkelig klønete regler. Derfor velger mange borettslag ikke å bygge ut solcelleanlegg, sier Wilhelmsen til E24.

Ser to bremseklosser

Han trekker frem to ting som må fikses for at borettslag skal investere i solceller:
  • Enovas regler gir per i dag ikke støtte til solcelleanlegg i borettslag – og ifølge Wilhelmsen ligger ansvaret hos Klima- og miljødepartementet
  • dagens regler for nettilknytning gjør at kraften fra solceller må selges til nettleverandøren, og så må beboerne kjøpe den tilbake med avgifter og nettleie. Wilhelmsen mener det haster for NVE og Olje- og energidepartementet å endre dette
– Vi i MDG har som mål å få til 10.000 solcelletak i Oslo. En av de største barrierene mot dette er noe Ola Elvestuen kunne fikset. Enova tilbyr nemlig støtte til solceller, men bare på små hus og ikke på borettslag, sier Wilhelmsen.

– Dette betyr at folk som har god råd og bor i svære hus får støtte, men ikke de som bor i blokk, legger han til.
Reglene for nettilknytning av solceller i borettslag skulle ifølge Wilhelmsen endres da kraftbransjens felles datasystem Elhub ble etablert i vår, men ble forsinket til sommeren og siden til i høst.
– Det som slår inn er regler om at strømmen så vidt må innom nettleverandørens nett, og da må du selge strømmen til nettleverandøren og kjøpe den tilbake med avgifter. Men hvis du eier ditt eget tak, så kan du få strømmen rett inn, uten avgifter, sier lederen for MDG i Oslo.

Noterer seg ønsket

Klima- og miljødepartementet er overordnet myndighet for Enova, og noterer seg ønsket fra MDG om å gi støtte til borettslag.
– Solceller er viktig for fremtidens energisystem, og det er bra at det er stor interesse for solenergi. For eksempel støtter staten gjennom Enova produksjon og utvikling av ny, norsk solcelleteknologi ved bedriftene Elkem Solar og Norsun, sier statssekretær i Klima- og miljødepartementet, Sveinung Rotevatn (V).
– Om man bør prioritere solceller i borettslag over andre klimatiltak er imidlertid et spørsmål om hva som bidrar mest til utslippskutt per krone, sier Rotevatn.

Han påpeker at Enova så langt har valgt å støtte klimakutt gjennom andre tiltak som har større klimaeffekt.
– Men vi har notert oss ønsket om å gi støtte til borettslag, og tar med oss innspillet videre, legger han til.

Kan søke innen næringsbygg

Slik det er i dag kan borettslag søke om støtte via Enovas program for næringsbygg, men ikke via Enovatilskuddet, som er Enovas program for boligeiere.
Enova vurderer ikke solceller som innovativ teknologi, men sier at det kan være interessant å gi støtte hvis det kombineres med andre teknologier, som lagring, effektstyring og energisystemer.
– Borettslag ligger på en måte midt mellom privat og næring, men kan kun søke støtte på de næringsrettede programmene, skriver Enova i en e-post til E24.

Wilhelmsen i MDG mener at regjeringen bør skjære gjennom og tvinge Enova til å tilby samme støtte til borettslag som til privatpersoner, med en enkel og grei ordning.
– Klimaministeren kan egentlig ta opp telefonen og instruere Enova om at borettslag skal få søke. Da må også reglene endres slik at man også kan søke om store solcelleanlegg. Dette er for oss en skikkelig bremsekloss, sier Wilhelmsen i MDG.


NVE: Forslag i høst

Reglene sier i dag at produksjonen fra solceller i et borettslag må innom et felles målepunkt før den fordeles på den enkelte leiligheten, og det punktet tilhører nettselskapet. Dermed må kundene betale avgifter på strømmen selv om de har produsert den selv, mens en enebolig slipper dette.
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har planer om å komme med forslag om hvordan strømproduksjon fra solceller i blant annet borettslag skal håndteres i løpet av kort tid.
– NVE planlegger å sende forslag til ordning for håndtering av kraftproduksjon (solkraft) i borettslag og lignende i løpet av høsten. Det er tatt noe tid for å løse noen avregningstekniske utfordringer, skriver seksjonssjef Torfinn Jonassen i NVE i en e-post til E24.








 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar