lördag 19 oktober 2019

Vi låter dem drunkna i Medelhavet.

Evy Ellingvåg: I går kom dette bildet opp i facebookfeeden min dekket bak et svart slør, skjult og med en tekst om at bildet bak kunne være støtende.
Visst faen er det støtende.
Det er så støtende at vi har rigget oss til med en europeisk, nei, en verdenspolitikk der det utelukkende er mennesker med dype nok lommebøker og riktige pass som skal få billigbilletter på fly og kunne reise på dannelsesreiser hvor enn de ønsker.
Det er ekstremt støtende at vi tørker pisket krem fra munnvikene mens vi forteller hverandre hvem disse menneskene i de altfor små båtene *egentlig* er: Uverdige. Økonomiske. Illegale. Feil kultur. Kriminelle. Uansvarlige.
Alt selvsagt løgn, for svært få av oss har noensinne spurt dem, snakket med dem, sett dem i øynene når de snakker og lyttet. Det passer bare godt å si når munnen er full av kake og Vingreiser har rabatt på turen til Koh Samui.
Det er støtende som juling at *dette* bildet vurderes som støtende av facebook, mens bildene av oss der vi skrider ombord på businessclass, får champagnen skjenket og trillekofferten ekspedert på ingen måte legges bak et sort filter.
Forsøk å tenke deg hvor jævlig støtende det må være for en som sitter i en leir i Libya eller Tyrkia og venter på at smugleren sier at det er deres tur mens han teller dollar i bunker fra hver eneste flyktende - tenk deg hvor støtende det må være å se bildene fra våre dannelsesreiser.
For oss er det ikke støtende. For oss er det underholdning og charterfeber.
Det er nok best vi sørger for at de ikke har internett i verken Libya eller Tyrkia eller andre steder der folk flykter med fare for sine liv.
De kunne bli sure av feriebildene våre.
De kunne blitt støtt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar