fredag 11 oktober 2019

Arild Hermstad:

Jeg er veldig spent på om Nobelkomiteen tør å peke på Greta Thunberg som vinner av Nobels fredspris i morgen. De bør gjøre det. Hun har gitt et ansikt til klimakampen i vår tid, og inspirert både unge og gamle over hele verden. Greta Thunberg har allerede skrevet seg inn i historien med den mobiliseringen som hun har skapt med klimastreikene.
Da jeg traff Greta Thunberg og hennes foreldre i mai 2018, på Kongressen til Miljøpartiet i Sverige, så var hun fremdeles ganske ukjent. Hun hadde nettopp vunnet en skrivekonkurranse i Svenska Dagbladet, og hun bar på et engasjement og et målbevissthet som jeg aldri har sett eller hørt om tidligere. På den tiden brukte hun all sin tid på å fundere på hvordan hun kunne ta engasjementet sitt videre. Hva mer kan jeg gjøre for å få verden til å forstå hvor alvorlig klimasituasjonen er? Dette var Greta brennende opptatt av.
Tre måneder senere satte hun seg utenfor Riksdagen i Sverige, mutters alene og gjennomførte sin «skolstreik for klimatet» Det kom flere til etterhvert, og det som har skjedd senere er jo historie. Foreløpig kulminerte dette med at syv millioner mennesker aksjonerte verden over på en fredag i september i år.
Ingen av oss sitter på fasiten på hvordan klimakrisen kan løses. Og det kommer til å skje på måter som vi aldri har sett før. Det var nok ikke så mange som så for seg at en jente på 16 år med Aspegers ville bli en sentral skikkelse i denne kampen.
Hennes geniale grep med å bruke streik som våpen har historisk svung. Det var streikevåpenet som la grunnlaget for makten som fagbevegelsen tilranet seg i forrige århundre. Slik utfordret streikerne de etablerte partiene, slik lammet de kapitalistene som sto bak undertrykking av arbeidere, kvinner, og nektet dem grunnleggende rettigheter. Det var en beinhard kamp, ikke noen snill dialog hvor alle skulle bli enige.
Dette perspektivet ligger også til grunn for Thunbergs kamp. Klimakampen er den viktigste striden i dette århundret. Det er de unge mot de etablerte makthaverne. Det er øystater som synker i havet mot søkkrike oljestater. Det er oljesjeiker, kull-lobbyen og overbetalte toppsjefer i oljeselskaper mot fattige bønder, fiskere og alle andre som får livsgrunnlaget ødelagt.
Greta setter ord på disse tingene. Hun mobiliserer. Hun gjør en utrettelig innsats for å unngå den største krisen i vår tid, en krise som vil føre til dype konflikter og true hele vår sivilasjon.
Det er vanskelig å se at det fins bedre kandidater til årets Nobelpris!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar