lördag 12 oktober 2019

Skal vi virkelig prioritere å øke utgiftene til varaordfører i halv stilling i Sortland?

Toine C. Sannes (MDG) 


mener Sortland kommune 


har langt viktigere ting 


å bruke penger på, 


enn ei økt varaordførerstilling.



Som ny folkevalgt for Miljøpartiet De Grønne i Sortland, hadde jeg nylig gleden av å delta på «politiker kurs». Vi folkevalgte fikk en grundig og ærlig redegjørelse fra kommunens administrative ledere om ståa i Sortland kommune. Rådmannen åpnet med å tilkjennegi at man nå er kommet til et punkt der man må kunne snakke om hva som er «godt nok» i de kommunale tjenestene. Økonomisjefen fulgte opp med å si at tiden vi går inn i nå, krever ansvarlige og modige politikere. Kommunens lånebelastning har økt, samtidig som overføringene fra staten går ned.
Innenfor de tekniske tjenestene, ble det varslet om et etterslep på 160 millioner i vedlikehold av bygningsmasse. Store kostnader for å utbedre vann og avløp, og en krevende bemanningssituasjon.
Det som gjorde meg mest bekymret, var enhetsleder for helse og omsorg sin redegjørelse. Han orienterte om at flere prosjektstillinger med ekstern finansiering, står i fare for å forsvinne. Dette gjaldt blant annet stillingen som SLT-koordinator, som bare har finansiering til i 2020. Samtidig viser folkehelseprofilen for Sortland at vi har en stor andel unge med psykiske problemer, en stor andel unge på sosialhjelp og at vi også ligger over gjennomsnittet på opplevd mobbing. Dette er områder MDG mener er viktig å prioritere.
Etter å ha fått dette presentert, er det med stor forbløffelse vi mottar innkalling til første kommunestyremøte. Det aller første forslaget fra den kommende posisjonen, handler om å øke utgiftene til kommunens toppledelse. Til det konstituerende kommunestyremøtet 17.oktober, bes rådmannen redegjøre for de økonomiske konsekvensene ved å øke frikjøp for varaordføreren fra 20 til 50%. Det kan vanskelig forstås på annen måte enn at SP, AP og SV ønsker å øke utgiftene til kommunens toppledelse.
Er dette posisjonens svar på administrasjonens redegjørelse på Sortland kommune sine økonomiske utfordringer? Siden godtgjøringen følger stortingsrepresentants nivå, vil denne endringen kunne koste kommunen opp mot to millioner kroner i neste fireårs-periode. Påtroppende ordfører Nordlund forsvarer i Bladet Vesterålen pengebruken med «for at vi skal være representert på de ulike arenaene der vi kan fremme Sortland kommunes interesser». Dette kan forstås som at Nordlund ønsker å bruke to millioner kroner ekstra på lobbying de neste fire årene?
Er dette en ny politisk linje fra SV? Hvordan forsvarer posisjonspartner SV denne økningen i pengebruk på toppledernivå?
Det blir interessant å høre påtroppende ordfører svare på hvilke arenaer som nå er blitt så viktige å være på, at det forsvarer en slik økning i pengebruk. Miljøpartiet De Grønne kan ikke støtte å øke kommunens utgifter til toppledelse, etter å ha fått presentert hvilke økonomiske utfordringer Sortland kommune står midt i.
Toine C. Sannes
Miljøpartiet De Grønne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar