onsdag 30 januari 2019

Hemligheter som avslöjats.

Bosse Schön
DET VI INTE PRATAR OM. Under minnesdagen för Förintelsens offer igår var det många talare som lovade att alltid minnas och aldrig glömma vad nazisterna gjorde mot judar, romer och andra folk som klassades som undermänniskor. I Sverige finns det dock något vi aldrig pratar om, som inte tas upp under historielektionerna i skolorna, som vi, tycks det som, inte vill minnas och som snabbt glömdes bort när freden kom. Planerna på en svensk Förintelse.
Veckorna innan min första bok, Svenskarna som stred för Hitler, släpptes 1999 var det ingen svensk tidning som ville skriva om den. Därför kontaktade jag det tyska ansedda magasinet Der Spiegel som skrev om boken och min dokumentärserie (tre delar) med samma titel som visades i TV4. Der Spiegel skrev: ”Boken och den tre timmar långa filmen innehåller ordentligt med sprängstoff. De för hittills okända fakta upp i ljuset om ett stycke svensk historia som inte alls passar in i den lyckliga Pippi Långstrump-världen och därför har sopats under mattan i femtio års tid.”
Nu började även svenska media att rapportera. Liksom andra internationella tidningar, radio- och TV-kanaler. Den japanska tidningen Sankei Shimbun satte rubriken: ”Fredsnationen Sverige erkänner nazisamarbete. Mot en omvärdering av världskrigets gömmor” , medan schweiziska Die Weltwoche skrev: ”Mönsterstat vid skampålen”. Engelska The Independent talade om ett ”nationellt uppvaknande”. Även franska Le Monde och kinesiska Folkets Dagblad skrev.
Debatten resulterade i att Säpo:s tidigare hemligstämplade arkiv från andra världskriget öppnades. Och Vetenskapsrådet fick över 20 miljoner kronor extra för att forska om Sveriges förhållande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen”.
I boken skrev jag också om de svenska nazisternas plan på en svensk Förintelse med ett koncentrations- och uppsamlingsläger i Sjöbo. Jag berättade om socialdemokraten Henning Palm som för partiets räkning bevakade Sjöbonazisternas aktiviteter. I februari 1983 berättade han för Sydsvenska Dagbladet om ritningarna som han sett med egna ögon: ”Detaljerna kommer jag inte exakt ihåg. Men det såg ut som de tyska som senare dök upp. Taggtråd, vakttorn, baracker. Märkligt var att planerna fanns så tidigt här. Ingen visste exakt vad som hänt i Tyskland. Men nazisterna här hade förstås kontakt med sina tyska kamrater.”
I dag vet vi att det fanns åtminstone tre dödslistor, förmodligen fler, i vilka de nazistiska organisationerna hade skrivit namnen på och adresser till Sveriges judar. Om tyskarna ockuperat Sverige hade de tyska SS och svenska nazister gripit judarna, transporterat dem till Sjöbo där de skulle hållas i vad som kallades för ”skyddshäkte” i väntan på deportationen till gasdöden i Auschwitz.
Det har nu gått över 30 år sedan Henning Palm avslöjade nazisternas planer. I dag vet vi inte så mycket mer än det han berättade. Få eller snarare ingen historiker har forskat i Sjöbonazisternas planer. Snart är alla döda. De som kan berätta. Om någon frågar.
Fotnot: Min dokumentärserie ”Svenskarna som stred för Hitler” finns på Youtube. Min senaste bok ”Hitlers svenska SS-soldater. Brev och dagböcker” kan du köpa signerad direkt av mig. Mejla bosse.schon@hotmail.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar