tisdag 22 januari 2019

Alexander Andersson:

Kan någon förklara för mig: Hur kommer det sig, att ett land som titulerar sig som "världens klimatmedvetnaste folk", fortsätter att sälja och köpa plastpåsar? Ett land som vill gå i bräschen genom att sätta press på övriga länder till att bli mer "klimatsmarta." Inte ens den färskaste av all frukt, tycks gå säker från att lindas in i denna plastpåse. Fredagens Chardonnay på Systembolaget? Ta två!

I länder som Rwanda, Sydafrika, Indien, Bangladesh, Taiwan och Kenya har alla infört förbud mot plastpåsar. I Kenya kan böteslappen landa på ända upp till 300.000 kronor, eller fyra års fängelse. I genomsnitt köper gemene man 200 stycken bärplastpåsar per år, där hela 90 procent av alla påsar används en gång, för att sedan åka direkt ner i papperskorgen.

Ett bedrägligt slöseri med naturens resurser? Visst! Men problematiken slutar inte där. En stor mängd av dessa påsar som vi strör runt oss hamnar i haven, cirkulerar runt och slår ut biologisk mångfald. År 2017 plaskade det runt 269 000 ton plast i haven. I Älvar, sjöar och vattendrag flyter påsarna med utan slutdestination. Likt mängder av brev utan avsändare, finns det ingen som verkar vilja ta ansvar för denna plast. Inte ens världens klimatmedvetnaste grupp.

Det är dags att slå näven i bordet och få ett slut på det här vansinnet! Låt oss göra plastpåsen till ett nytt stigma, någonting som är belagt med skuld och skam. För när allting kommer omkring, för var dag en vacker fågel stryps till döds av dennas påse, har vi endast oss själva att skylla på. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar