onsdag 26 december 2018

Mika svarar på kritik.

SD i Älmhult reagerar mot denna skrivning:"Alla kommuninvånare ska ha möjlighet att fortsätta ta del av litteratur på sitt modersmål och biblioteket ska se till att hålla med ett visst fast bestånd av framför allt barnböcker men också litteratur för vuxna på andra språk”.

Ola Nilsson:
Tycker absolut inte att partipolitik hör hemma på den här sidan. 
Vore förödande för Språkförsvaret om man börjar blanda in det.

Mika: Alla partiers språkpolitik kan tas upp i detta forum.

Ola NIlsson:
Fast nu handlade det ju inte ens om ett partis inställning till svenska språket, 
utan om tillhandahållande av böcker på andra språk. Då förstår jag inte vad det har här att göra.

Mika: En inställning från ett politiskt parti om språkpolitik i landet. ( Älmhult. )

Ola Nilsson:
Det tycks i det här fallet snarare handla om en servicenivå, i vilken mån biblioteken ska ha till uppgift att hålla litteratur på andra språk än svenska. Rent allmänt tycker jag att det är olämpligt att överhuvud taget göra bajsfigurer av vilket parti som helst, alldeles oavsett hur knäppa de är. Och i det här fallet handlar det alltså inte ens om ett partis politik för det svenska språket, och det finns därmed ingen koppling alls till Språkförsvaret. Det finns gott om sajter där man kan ösa hat över partier man ogillar, men Språkförsvaret kommer att haverera fullkomligt om man ska börja blanda in det, särskilt i frågor där det inte har någon relevans.

Mika: Kan också vara så att bajsfigurerna representerar politiska åsikter och icke en organisatorisk uppbyggnad kallat politiskt parti. - Om det är OK att visa uppskattning bör det rimligen också vara OK att visa sitt missnöje. - Dessutom bör du uppmärksamma att denna grupp inte är den ideella organisationen Språkförsvaret , men en grupp som heter: Språkförsvarets vänner. - Den ideella organisationen Språkförsvaret har således inte tagit ställning vare sig för eller emot något politsikt parti.

Ola Nilsson:
Fast jag trodde i min enfald att gruppen Språkförsvarets vänner var till för att diskutera det som anknyter till Språkförsvarets verksamhet och ståndpunkter. Och dit hör såvitt jag vet inte att verka för att bibliotekens resurser ska reserveras för litteratur på andra språk än svenska.

Mika: En språklig mångfald är en ståndpunkt som kan ses som en motpol mot en ensidig språkpolitik som t.ex. "endast böcker på svenska" eller ensidig fokusering på ett enda språk ( engelska ) samt utbytande av befintligt modersmål ( svenska ) mot engelska. - Vad jag förstår är ett huvudfokus i föreningen Språkförsvaret hotet från språklig enfald.

Ola Nilsson:
Och vad jag förstår är huvudfokus att försvara det svenska språket. Den som vill försvara andra språk får jättegärna bilda nätverk för det. Och partier må träta om hur stor del av biblioteksanslagen som ska gå till böcker på det ena eller andra språket, men jag finner ingen anledning till att göra bajsfigurer av den som tycker det ena eller andra i den frågan.

Mika: Bajsfigurer för åsikter inte män i skor. Huvudfokus för det svenska språket. Fler fokus kan samtidigt innehavas utan att det därmed innebär något "brott mot något." Personligen lägger jag ofta ut språkliga länkar från främst Norge men även från andra länder oftast skandinaviska länder.

Fler böcker på andra språk än engelska och svenska behövs i biblioteken. - Däremot behövs mindre ensidig engelska i reklam med mera i vårt land. SD och andra partier borde se till att den svenska språklagen av den 1 juli 2009 följes.Den slår fast att svenska är vårt lands officiella språk samt att detta språk ska användas av myndigheter med flera.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar