onsdag 31 oktober 2018

Eivind Trædal skriver:

Nordmenn kjøper litt mindre enn forrige måned, viser statistikken. På Dagsnytt 18 møtes NRKs økonomikommentator og sjefsøkonomen i Sparebank 1 til "debatt", men de er i grunn helt enige: Dette er katastrofe! Ikke bare går forbruket ned, men boligprisene kan også synke. 😨
Men hallo - er ikke dette bra? Det materielle forbruket vårt er den største kilden til klimaødeleggelse, naturødeleggelse, plastforsøpling og andre miljøproblemer. Kloden blir bedre om vi deler, låner, leier, gjenbruker og sparer mer, og kjøper mindre. Og hvorfor skal vi heie på at boligbobla skal vokse seg større? Det beste er vel om vi kan bruke mindre av inntekten vår på å bo, og flere med dårlig råd kan komme inn på boligmarkedet.
Bompenger ble også trukket fram som et problem. De stjal nemlig penger som kunne brukes til forbruk. Både NRKs sjefsøkonom og sjefsøkonomen i Sparebank 1 mener altså at folk bør slippe å betale for forurensinga si, slik at de kan kjøpe flere varer som gir enda mer forurensing. Det eneste lyspunktet de to trakk fram, at Norge kunne tjene mer penger på olje på grunn av stigende oljepris.
Det må være den mest ideologiske av alle "ikke-ideologiske" debatter jeg har hørt på radio på lenge. To mennesker med "nøytrale" ekspertroller, som argumenterer for et absurd og destruktivt system, der vi må fortsette å skru opp tempoet på natur- og miljøødeleggelsen for å blåse opp finansielle bobler og "holde hjula i gang". Disse økonomene er stein hakke gale.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar