måndag 4 december 2017

Linus Pettersson Lakso, Miljöpartiet de gröna :

Landsbygden är närande, inte tärande.
Jag tänker att vi har mycket att lära av livet på landet när vi ska ställa om till ett hållbart samhälle, en av de viktigaste bitarna i omställningen är cirkulär ekonomi. Många trendiga företag inom cirkulär ekonomi poppar upp i städerna, och det är bra!
Men det lustiga är att det är på många sätt så man alltid gjort på landet, bytt och lånat av varandra, ägt tillsammans, lagas, sparat och levt resurseffektivt. Med hög livskvalitet och mindre stress. Bra social sammanhållning med omgivningen och en närhet till naturen.
Vi behöver dessutom en levande landsbygd för en hållbar omställning, vi behöver satsa på jordbruket och genomföra ett “proteinskifte” där vi byter ut importerat kött mot lokalproducerade proteingrödor.
Turismen är idag en av Sveriges största branscher, vi kan satsa mer på ekoturism då många länder saknar en storslagen natur. Vi behöver utveckla på ett hållbart skogsbruk där vi bevarar den biologiska mångfalden samtidigt som vi producerar hållbara byggmaterial.
Energiomställningen sker på landsbygden, och då ska åtminstone fastighetsskatten från vindkraftverk och vattenkraftverk gå till den kommun där de finns.
Det var lite tankar om landsbygdspolitik, vad tycker du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar