tisdag 5 december 2017

Bygg energi-smart.

Camilla Moneta, arkitekt MNAL og fagsjef i Norske arkitekters landsforbund

"Byggsektoren står for nesten 40 prosent av det totale globale energiforbruket i verden. Både kompetansen, viljen og evnen til å oppnå enorme energibesparelser og dermed klimagassreduksjon finnes i byggebransjen. Men, bransjens mulighet til å gjøre tiltak betinger at bestiller av byggeprosjekter tar ansvar. Som bestiller av store offentlige byggeprosjekter svikter dessverre staten."'

"Det norske Powerhousesamarbeidet er ett eksempel på hva som er mulig, om man vil. Dette er et samarbeid om bygg som gjennom livsløpet skal produsere mer fornybar energi enn den bruker. Flere Powerhouseprosjekter er realisert eller i ferd med å bygges. Selv om målsettingen synes høy, er det både klimamessig og kommersielt klokt å legge seg på denne linja. EU har besluttet at innen 2020 skal alle nybygg produsere nesten like mye energi som de bruker.
FutureBuilt er et annet initiativ som har bidratt til realisering av mange byggeprosjekter hvor det ved relativt enkle prinsipper har blitt oppnådd 50 prosent klimagassreduksjon."
"Det finnes enorme muligheter for utslippskutt, og byggebransjen er klar og villig til å bidra. Det vi trenger er politiske ledere som ser sitt ansvar og bestiller ambisiøse klima- og energi-bygg."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar