måndag 19 december 2016

Flera lyckade försök med gratis kollektivtrafik

Paris problem med luftföroreningar har lett till ett införande av gratis kollektivtrafik på prov. På flera håll runt i världen har liknande projekt dragits i gång. I Sverige fortsätter såväl person- som godstransporterna att öka. 
"Vi har en stor utmaning här. De åtgärder vi har på plats räcker inte till, vilket betyder att vi måste satsa mer på kollektivt resande", säger Joanna Dickinson, analytiker på Naturvårdsverket. 

Gratis i flera städer

De nya reglerna i Paris har införts eftersom smoggen ligger tät över staden och nivåerna av luftburna partiklar i genomsnitt har mätts upp till hälsofarliga 80 mikrogram per kubikmeter. Som högst har partikeltätheten mätts upp till hela 146 mikrogram per kubikmeter. 
Paris är inte den enda europeiska huvudstad där man har infört fri kollektivtrafik för att minska biltrafiken och få bukt med de ökande luftföroreningarna.
I Tallinn i Estland har de 400 000 invånarna gratis kollektivtrafik, vilket staden var först i Europa med att införa 2013. Den politiska målsättningen i Tallinn var att minska personbilstrafiken och göra det lättare för arbetslösa och låginkomsttagare att röra sig fritt i staden.
I en folkomröstning 2012 röstade 75 procent av Tallinnborna för gratis kollektivtrafik, och i januari 2013 började staden dela ut gratis buss-kort. Besökare i staden får dock fortfarande finna sig i att betala för sina bussresor. 
Flera andra städer i Frankrike och Spanien har också infört gratisåkning, precis som 23 städer i USA. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar