onsdag 4 oktober 2023

Samenes kamp er vår.


 

Lan Marie Nguyen Berg, 

Stortingsrepresentant, Miljøpartiet De Grønne

3 oktober 2023:

I dag åpnet det 168. Storting. Utenfor Stortinget i dag møtte jeg samiske aktivister som demonstrerer for sine rettigheter. Menneskerettighetsbruddene pågår fortsatt på Fosen, samtidig planlegger regjeringen en massiv nedbygging av naturområder i Finnmark for å elektrifisere gassanlegget på Melkøya. Det er egentlig ikke til å tro etter at de lovet å rydde opp i Fosen-saken i vår da ungdom fylte gatene for å protestere. At regjeringen i tillegg kaller elektrifisering av Melkøya- altså det å tilrettelegge for at oljeindustrien kan fortsette å pumpe opp fossil energi i enda flere år - for et klimatiltak, er bare enda en spiker i kista for deres troverdighet i både klima og naturpolitikken.
Klimakrisen raser rundt oss, og har ført til store ødeleggelser også her i Norge. Det haster å kutte utslipp, men Regjeringen har ingen troverdig plan. Det vil vi fortsette å kjempe for.
I Norge i dag sliter mange med økende renter og priser. Flere og flere stiller seg i matkø. Vi trenger en velferdsreform som gir folk verdighet og reelle muligheter til å skape seg et bedre liv. Før sommeren fremmet MDG forslag om at de som mottar sosialhjelp i dag isteden kan få en garantert minsteinntekt. Det vil behandles i Stortinget i høst.
De mange habilitetsskandalene har rystet oss de siste månedene gjør også at en av våre viktigste oppgaver i høst er å gjenopprette folks tillit. Derfor går MDG inn i kontroll og konstitusjonskomiteen i høst. Vi må samles på tvers av partier for å gjøre reglene strengere og konsekvente og rydde opp i ukultur.
Det er godt å komme i gang igjen, men det er også med et dypt alvor at vi tar fatt på sakene. Une Bastholm, Rasmus Hansson og jeg er klare for å kjempe for solidaritet med folk i Norge, på tvers av landegrenser, med dyr og natur og for framtidens generasjoner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar