tisdag 3 oktober 2023

Hva vi spiste før. En bedre verden. Kommentarer i Bladet Vesterålen.

Torgeir Nilssen:

"Under krigen våren 1943 da var jeg åtte år, Vi hadde ikke middagsmat den dagen, men da tok jeg småbåten og en flyndrepik og rodde ut for åse om det var småkveite eller flyndre som jeg kunne få has på, ja så sannelig vart det ei småkveite på ca. tre kilo , middagen vart berga den dagen. Så kom småseien, da var middagsmaten berga den sommeren. Nyfiska småsei med lever og potet var god mat. I dag skal all mat ødelegges med diverse krydder dermed er den gode fiskesmaken helt borte..."


Roald Skallebø:

"Min oppvekst i fjærsteinan til Lopphavet, ( stolt av det), besto av arbeid, opphold på internatet i skoleåret, og oftest fisk og poteter, men kjøttmiddag på søndag hjemme! Kan man lure på hvorfor passere 73år snart og ved relativt god helse?" 


Elin Andemor:

"På Østlandet kunne det ofte være sult når våren kom sent og frosten kom tidlig. I diktet " Godt mot heter det " Det snødde til St: Hans, det slo ikke rot, de sådde på ny, og hilste godt mot. Men i Nord Norge ble det aldri slik sult. De hadde havet og fisken."  


Mathias Haugen:

"Far min sa bestandig att de va sild å potet til middag einer dagen 

å potet å sild neste dag når han vaks opp"


Merethe Røgh Olsen:

"mamma brukte å si at vi hadde fisk 7 dager i uka og kjøtt den 8 hvis vi var heldig"


Bjørn-Ulf Øvrevalle:

"Kjøtt e kjøtt og fesk e mat." 


Egil Antonsen: "Og når det var vanskelig med fesk , så var det potet og fesk" 


Anne Maria Larssen: "Fisk på hverdager og kjøtt på søndager" 


Gerd Marie Bergheim: "En dag fesk og potet...neste dag potet og fesk, men godt va da." 


Turid Fredheim: "Når det står slik, ser det ganske kjedelig ut, men som barn av den tida, og nordlending , må æ berømme alle de flinke mødrene( det var de som oftest sto for matlaginga)som fikk til de nydeligste rettene, og ikke minst variasjon av fiskemåltider.

Æ kan ikke huske at noen sa: «ærsj» om maten som blei servert." 


Mika: "Villfanga fisk og egendyrka potet."






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar