söndag 30 juli 2023

Micke Seid:


”Invandring kostar ju massor av pengar. Hur kan det vara ekonomiskt bra?
Varför är det så svårt för västerländska samhällen att välkomna invandring från fattigare länder när det är uppenbart att invandring är ekonomiskt bra för oss? Det är frågan som journalisten Idres Kahloon ställer sig i ett av de senaste numren av den amerikanska tidskriften New Yorker. För många svenskar är själva utgångspunkten i den frågan provocerande. Invandring kostar ju massor av pengar. Hur kan det vara ekonomiskt bra?
För att svara på den frågan går Kahloon igenom den akademiska litteraturen inom området migration och ekonomi och vad han finner borde få många att höja på ögonbrynen. För bland amerikanska ekonomer råder det konsensus, eller nära konsensus, att migration från fattigare till rikare länder är ekonomiskt bra för alla.
Invandring är bra för den enskilda invandraren som får möjlighet till bättre lön och levnadsvillkor. Det är bra för landet invandraren kommer till eftersom hen, eller åtminstone hens barn och barnbarn, bidrar till att öka produktiviteten och skattebasen. Det är bra för landet invandraren kommer ifrån, för delar av den högre lönen som tjänas i det nya landet kan skickas till familjen i det gamla.
Dessutom är det svårt att hitta tydliga tecken på att invandrare driver bort inhemska arbetare genom lönekonkurrens.
Men kan dessa slutsatser översättas till vårt europeiska samhälle? Europeiska länder har trots allt långt mycket mer utvecklade välfärdssystem, vilket innebär att kostnaderna för invandrare blir högre i Europa, inte minst i Sverige.
Vissa invandrare, främst flyktingar som inte har möjlighet att tjäna pengar, är en kostnad för samhället i det korta perspektivet. Studier visar dock att den kostnaden vänds till vinst över tid.
Det den första generationen kostar betalas oftast tillbaka redan i den andra generationen. Varje generation därefter är ren vinst. Med möjlighet till fri skolgång och sjukvård är det dessutom rimligt att anta att integration går snabbare och mer smärtfritt över tid i Sverige än i exempelvis USA.
Så varför är så pass många människor motståndare till invandring?
Invandring förändrar samhällen. Kulturer, traditioner och språk blandas. Invandring innebär nya konflikter och ställer nya krav på förståelse, anpassning och tolerans. Många har en falsk bild av samhället som statiskt och den som har det tenderar att uppleva alla förändringar som utmanande och skrämmande. Nostalgi och främlingsfientlighet är starka och destruktiva mänskliga drivkrafter.
Dessutom vet vi att våra hjärnor övervärderar nuet framför framtiden. Det vill säga att det är lätt att fokusera på en kostnad idag och ignorera en mycket större vinst i framtiden. Det är i högsta grad mänskligt att vara irrationell. Men det är en usel grund att bygga sitt liv på. Ännu sämre att bygga ett helt samhälle runt.
Istället för att ge efter för våra fördomar och felslut måste vi utmana dem om våra liv och samhällen ska vara meningsfulla och framgångsrika. Det första vi kan göra är att höja blicken och inse att invandring inte är en kostnad, utan en helt nödvändig del av vår framtid.”

Joakim Sander i Sydsvenskan i dag 30 juli 2023.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar