onsdag 25 januari 2023

TILLVÄXTENS GRÄNSER FÅR STORA KONSEKVENSER VÅRT SAMHÄLLE.

Martin Saar:

Nu matas vi med förhoppningar om ett svensk klondyke kring sällsynta jordartsmetaller. Bl a i Kiruna. Tidigare oxå Gränna.
Och regeringen Kristersson hänger på för att plocka poänger på något som kan bli verklighet om 15 år!!! Så länge tar det för att få igång en kommersiellt fungerande gruvbrytning. Tex i Kiruna.
Samma sak gäller för regeringens "satsning" på ny kärnkraft, som kan vara på plats tidigast om 10 år.
Övertonerna är kraftiga både för ny kärnkraft och jordartsmetaller. Helt orealistiska.
Det är ingen nyhet att det finns jordartsmetaller i den svenska berggrunden. Dock rent generellt är att de just är "sällsynta". Finns på få platser, men framför allt i pyttesmå kvantiteter och djupt ned i berggrunden.
Det betyder att kostnaderna m a o tonvis av malm måste brytas och bearbetas, för att få fram några gram av dessa jordartsmetaller. Jättestora ingrepp i naturen, som hittills varit möjligt i Kina i dagbrott, där miljölagstiftningen är miserabel.
Jordartmetaller används till i stort sett all elektronik, dock inte till elbilsbatterier som felaktigt påstås i media.
"Så inga elbilsbatterier innehåller några sällsynta jordartsmetaller.
De används däremot i elmotorer. Permanentmagneter blir mycket starkare om man tillsätter Neodym till dem. Elmotorer med Neodym-magneter blir starkare och energieffektivare och används därför ofta i elbilar. Det finns dock undantag: äldre Tesla Model S och X bilar använde sig av asynkronmotorer som inte innehåller några permanentmagneter alls och därmed inga sällsynta jordartsmetaller heller. Främre motorn i Tesla Model 3 och Y är fortfarande av den typen.

Bränsleceller behöver flera sällsynta jordartsmetaller som Yttrium, Gadolinium och Terbium för sin funktion. Oljeraffinaderier använder sig också av flera sådana som Skandium, Lantan och Cerium. Det man ofta hör, att elektronik använder sig av sällsynta jordartsmetaller är framför allt för att keramiska kondensatorer behöver dem. Även LCD skärmar och lasrar innehåller olika sällsynta jordartsmetaller. Sista stora användningsområdet är som tillsatsämnen i olika metallegeringar och vid tillverkning av färgat- och kristallglas."

I vår iver att genomföra ett IT- skifte kommer inte enbart jordartsmetaller att vara en bristvara utan det gäller många andra strategiska mineraler. För att inte tala om energi som el och olja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar