onsdag 25 januari 2023

Johan Johansson:

Självuppvärmande växthus
Det är väldigt viktigt att vi iaf delvis blir mer självförsörjande, dels på grund av att den frukt och grönt som vi köper i affärerna idag blir mer och mer näringsfattig vilket har en stor negativ påverkan på vår egen och våra barns hälsa men även för att vi alla ska få en lite bättre ekonomi, maten blir ju bara dyrare och dyrare tycker jag och ska man köpa kvalitetsmat och inte snabbnudlar så springer prislappen snabbt iväg. Det är även bra att förse sin familj med sk matsäkerhet om något oväntat skulle inträffa som gör att matleveranser mm inte kommer fram till affären vi handlar i. Plus att maten vi odlar själva oftast smakar så jäkla mycket godare.

Tips till alla som vill bli självförsörjande är att göra ett underjordiskt/nedgrävt växthus, här kan man med lätthet odla året runt och skörda färsk frukt och grönsaker när som helst under året. Man får ju dock anpassa sorterna man odlar lite efter årstid.

Vi har haft som mål all bli självförsörjande på frukt och grönt sen vi flyttade in i vårt hus för ca 8 år sedan och har sedan dess experimenterat med både självuppvärmande nedgrävda växthus (ett på 45m2 och ett större på ca 500m2) samt tropiskt växthus som är ihopbyggt med vårt boningshus. Växthusen fungerar över förväntan och det senaste stora som vi kallar subtropiska växthuset hade en lägsta temperatur på 0 grader förra vintern när det var 17 minus utomhus, så 17 grader varmare utan någon värmekälla, endast den helt gratis jordvärmen som sakta stiger och fångas upp av växthuset. I år väntade jag med att stänga tills mitten på december vilket var lite väl länge att ha det öppet men en bra lärdom. I år har det varit som kallast ca 2-3 minus där inne när vi hade tre dagar med minus 15-16 grader ute. Hade jag stängt tidigare så är jag så gott som säker på att temperaturen även i år inte hade gått under 0 grader. Vi tillför inte heller något ljus någonstans, inte på bananer, avokado eller något annat och de flesta trivs superbra, bananskörden 2022 blev 6 klasar och ca 250-300 bananer.

Tanken är att alla dessa växthus ska vara helt gratis att driva och värma. Alla som är intresserade är välkomna i vår/ sommar och jag pratar gärna växter, självförsörjning, och ger gärna gratis tips och erfarenheter om denna sorts växthus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar