lördag 31 december 2022

Enklare vardag i kollektivhus.

Intresset för att bo i kollektivhus i Stockholm ökar. Många lockas av vardagsgemenskapen och att slippa laga mat varje dag. I dag finns det olika typer av kollektivhus i Stockholm. Och det planeras för fler.

• Ett kollektivhus är ett vanligt bostadshus med normala lägenheter. Det finns gemensamma lokaler där de boende kan laga mat och äta tillsammans, odla sin hobby och umgås. I Sverige finns drygt 50 kollektivhus varav de flesta ligger i storstäderna.

• Det finns olika slags kollektivhus. I en del bor människor i alla åldrar, i andra människor i ”andra halvan av livet” utan hemmavarande barn. Det varierar hur många dagar i veckan man äter tillsammans. På Kupan är det måndag–fredag.

• De flesta kollektivhus har så kallad arbetsplikt som innebär att det är obligatoriskt att vara med och laga mat, diska och städa. På Kupan måste alla arbeta cirka fyra timmar per månad i husets matsal, liksom städning av de gemensamma utrymmena.

• Alla kollektivhus har en styrelse. Beslut fattas på husmöten där alla i huset får vara med. Utöver det finns ofta grupper med olika ansvarsområden, som till exempel matråd, städråd eller förtroenderåd, som kan hjälpa till att lösa konflikter.

• På Kupan finns två styrelser, en för bostadsrätten och en för allt som rör kollektivhuset.

• Danmark är det land som har flest kollektivboenden per invånare, ungefär tio gånger fler än i Sverige. Det är också stort i Holland och Tyskland och växer kraftigt i USA och Italien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar