lördag 12 september 2020

Miljøpartiet De Grønne:

 Kjære Mika Gaunitz,

I månedsvis har regjeringen kranglet om Moria-leiren, mens barn og voksne uten beskyttelse, håp og helsehjelp har blitt rammet av COVID-19. Og nå brenner det, bokstavelig talt. 13 000 mennesker som allerede levde i en desperat situasjon, har mistet det lille de hadde. At Norge bidrar med sin andel i denne krisesituasjonen burde vært en selvfølge, men regjeringen vil ta imot bare femti mennesker. Det er en skam. 

Vi har fortsatt muligheten til å hjelpe. Dette er en akutt og prekær nødsituasjon. Regjeringen burde evakuere minst ti ganger så mange. I Oslo og andre kommuner gjorde vi oss klare til en stor flyktningdugnad etter at vi kom inn i byrådet i 2015, men regjeringen har lyktes i å stenge ned grenser i Europa i samarbeid med andre land, slik at antallet asylsøkere har gått kraftig ned. Mennesker må lide i uverdige flyktningleirer, drukne i Middelhavet eller bli værende i livsfare i krigsområder, heller enn å få muligheter og trygghet hos oss. Moria-leiren har blitt fylt opp, mens norske asylmottak har blitt lagt ned.

Jeg selv hadde ikke vært her om ikke Norge en gang hadde gitt min far mulighet til å bo her, som et av flere krigsskadde barn under Vietnamkrigen. Da tok Norge imot hardt skadde flyktninger. Ikke bare det. Da båtflyktningene forlot Sør-Vietnam, reiste norske båter for å plukke dem opp, og Norge hentet familiemedlemmene deres i flyktningleirer på den andre siden av kloden.

I dag foregår grufulle lidelser midt i Europa, i nordmenns eget ferieparadis. Hva har skjedd med oss? Vi er rikere enn noensinne. Vi har erfaring, ressurser og kompetanse til å gi tusenvis av mennesker trygghet og tilhørighet. Men vår vilje til å hjelpe mennesker på flukt, mennesker som er i desperat nød, slik nordmenn også har vært tidligere, ser bare ut til å krympe og krympe.

I dag kunne datteren min få frokost, leke litt i stua, og komme glad og mett og fornøyd til barnehagen. Hun er barnebarn av en som kom fra et krigsherjet land, og fikk en trygg havn i Norge. Mange av hennes lekekamerater har foreldre eller besteforeldre som har fått en sjanse i dette landet. Oslo, og mange andre kommuner, viser hver dag at vi har både husrom og hjerterom til å hjelpe mennesker på flukt, og at det ikke gjør oss til et dårligere, men et bedre, rikere og mer mangfoldig samfunn.

Jeg vil at barna som vokser opp i Norge skal få nye lekekamerater i framtida, som kan fortelle om hvor godt det var å få slippe unna Moria-leirens helvete. Vi kan hjelpe mange, mange flere enn 50, og vi må gjøre det nå. Moria brenner!

Lan Marie Berg

Miljøpartiet De Grønne
http://www.mdg.no/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar