lördag 19 september 2020

Grunnen til at 50 ikke er nok, er at dette er asylsøkere som Europa har ansvar for.

Grunnen til at 50 ikke er nok,

er at dette er asylsøkere som Europa har ansvar for.



Une Bastholm, leder Miljøpartiet De Grønne:

Mange har fattet interesse i Afrika-forsker Morten Bøås sin kritikk av fokuset på evakuering av Moria-leiren, og spurt meg om jeg ikke vil lytte til forskeren og innse at barna i Moria ikke er dem som trenger hjelp mest. – Det er andre som har større behov, sier Bøås, og han etterlyser heller debatten om hvordan vi kan få et mer rettferdig system for å gi beskyttelse til dem som lider aller mest, f.eks. ofre av Boko Haram i Sahel-regionen i Afrika. Han argumenterer også for at Norge bør øke antallet kvoteflyktninger (ofte kalt FN-flyktninger, fordi disse får avklart sin flyktningstatus av FN og plukkes ut før de kommer til Norge).
La meg begynne med å si at jeg alltid er veldig takknemlig når forskere deltar i viktige samfunnsdebatter, bidrar med kunnskap og korrigerer allmenne misforståeler. Jeg skulle gjerne sett det enda oftere! Nå som Bøås deltar, er det mulig å ha en debatt om det han tar opp. Jeg hadde en fin diskusjon med han etter vi var på lufta sammen i går kveld i Debatten på NRK TV, og jeg har stor respekt for kunnskapen og forskningen hans.
Jeg deler også bekymringen for humanitære kriser som er fullstendig neglisjert, hvor mange befinner seg i Afrika sør for Sahara, som Niger, Kamerun, Kongo og Den sentralafrikanske republikk, eller i verdens største flyktningleir i Bangladesh, med nær en million flyktninger, hvor mange er helt statsløse. Jeg mener også at Norge må øke den humanitære bistanden til underfinansierte humanitære katastrofer, og hvert år har jeg foreslått i Stortinget at antallet FN-flyktninger som Norge skal ta i mot må økes fra 3000 til 5000, slik FN ber om. MDG plusser også på mange millioner i MDGs alternative budsjett både i bistandsbudsjettet og for at flyktninger og asylsøkere som kommer til Norge skal kunne få en god velkomst med helsehjelp, språkopplæring og muligheter til å starte selvstendige, trygge liv her og kunne bidra tilbake til samfunnet rundt.
Men selv om jeg er enig med Bøås i målene hans, synes jeg han gjør noen grove feil - ikke i forskningen, men i de politiske slutningene han gjør. Grunnen til at MDG mener vi skal evakuere 1500 asylsøkere fra Moria er ikke at dette er dem vi vet lider mest i verden. Et slikt krav for å hjelpe noen kan en aldri tilfredsstille, og vil bare føre til handlingslammelse.
Grunnen til at 50 ikke er nok, er at dette er asylsøkere som Europa har ansvar for. De ber om beskyttelse her, men blir hindret i å reise videre til land som kan behandle asylsøknaden, fordi Europa har stengt grensene. Det er et enormt svik fra Europa - et svik mot menneskene det gjelder, og et svik mot Hellas, som nå må håndtere en enorm humatær krise og en fortvlt lokalbefolkning med økende rekruttering til høyreekstreme grupper. Hellas er våre nærområder, og vi har plikt til å stille opp, og dessuten en egeninteresse i et stabilt Europa som forsvarer våre grunnleggende verdier og rettigheter.
Asylretten er en menneskerett som du og jeg har for å kunne søke asyl i andre land, dersom vi trenger det. De 12-13.000 barn og voksne som befant seg i Moria-leiren da den begynte å brenne, har fått sine menneskerettigheter vandalisert og undergravd - av Europa. Det er noe annet enn FN-flyktningene, som er et eget system. FN ber Norge ta i mot asylsøkere fra Hellas, men de har ikke noen ordning der for å plukke ut kvoteflyktninger. Derfor må vi BÅDE øke antallet kvoteflyktninger som Norge tar i mot, OG bistå med å evakuere og relokalisere asylsøkere i Hellas, ikke enten-eller.
I Moria nå er krisen akutt, og det haster at vi evakuerer. Kvinner og barn ligger på gata uten beskyttelse og uten rett til offentlig helsehjelp. De møtes av fortvilte myndigheter med tåregass og trusler. Både små og store hjelpeorganisasjoner som
Dråpen i Havet
,
Leger Uten Grenser
og
UNICEF
slår alarm. Dette er den største humanitære katastrofen i Europa nå, og Hellas ber på sine knær om at Norge og andre land bidrar mer. De ber ikke om penger, de ber om delt ansvar for å huse og beskytte asylsøkerne - mange tusen mennesker må evakueres.
Og norske kommuner har mye kapasitet nå, fordi det kommer få FN-flyktninger pga korona. Asylmottakene står også tomme, fordi asylsøkerne har blitt stoppet i Hellas og Tyrkia. Derfor har mange kommuner krevd at regjeringen øker antallet Norge skal ta imot. Flertallet av befolkningen i Norge vil også ta i mot flere.
Men er ikke de som kommer seg til Europa de heldige? Er det ikke feil å gi dem belønning for å reise hit, mens andre som lider aldri blir sett? Det stemmer som forsker Bøås sier at de som har bodd i Moria-leiren er blant få flyktninger i verden som har klart å betale for å komme seg til Europa med en dødsfarlig reise over havet - noen har solgt organer, andre en giftering. Det betyr ikke at de er priviligerte lykkejegere. Hovedregelen er nok at når du setter deg selv og barnet ditt i en overfylt gummibåt over Middelhavet, da føler du deg sikker på at båten tross alt er tryggere enn å bli værende der du er.
Og akkurat nå eier flyktningene på Lesvos ingenting. Det siste de eide brente i Moria-leiren. Likevel skal de, som alle som søker asyl, få en individuell behandling, hvor dem med behov får opphold og de som eventuelt har gått gjennom en så farlig reise uten behov, de må reise hjem.
Men vi må være forberedt på at om Norge tar imot 1500 fra Moria nå, så vil flesteparten få bli. I Moria-leiren er de aller fleste fra Aghanistan, Syria og Irak. Alle syrere som kommer til Norge får opphold, fordi der herjer krig og konflikt. Det samme gjelder Afghanistan - i fjor fikk 70% av alle afghanere som søkte asyl i Norge opphold. Av til sammen 60 enslige mindreårige asylsøkere fra Afghanistan som søkte asyl i Norge i fjor, fikk kun 1 avslag. Norges praksis her har altså endret seg den siste tiden, noe som er bra, og Norge returnerer nå få til Afghanistan fordi steder som Kabul blir stadig farligere og derfor ulovlig å returnere mennesker til. Irak er mer delt, men i den sørlige delen er det store konflikter og heller ikke hit regnes det som trygt å returnere til.
Det betyr at vi kan regne med at flesteparten av de som bor i Moria både har beskyttelsesbehov etter europeisk lovgivning og norsk praksis.
Så hva med alle de andre? Tar ikke Moria-debatten fokus fra de virkelig store krisene og dem som trenger verdenssamfunnet enda mer? Nei, her tror jeg det er motsatt. Moria-debatten gjør ikke at vi blir mindre opptatt av andre flyktningkriser - tvertimot er det ved å debattere noen konkrete flyktningsaker at denne tematikken overhodet kommer seg på medienes agenda av og til. Det største problemet for all nødhjelp, bistand og flyktningarbeid er stillheten - den stillheten som råder nesten alle andre dager i året når mennesker i rike land stort sett er opptatt av å tenke på helt andre ting, og politikerne ser en annen vei. Jeg anbefaler forøvrig
Flyktninghjelpen
sin liste over neglisjerte kriser: https://www.flyktninghjelpen.no/.../verdens.../index.html
At vi nå har en debatt om hvordan Norge skal stille opp for flyktninger i Moria, gjør at det også er lettere å ha en debatt om de underliggende grunnene til at Moria-leiren og krisen på greske øyer oppsto. Det er også lettere nå med en debatt om hvordan vi forventer at Norge bidrar i en verden hvor stadig flere mennesker er på flukt og ikke kan vende tilbake til landene sine. Nå når vi har bildene av spedbarn som sover på asfalten i ferieparadiset vårt, da er vi også mer interessert i urettferdighetene bak. Nå sitter Norge i Sikkerhetsrådet. Vi har makt og innflytelse til å kunne sette sikkerhet, solidaritet og menneskerettigheter i førersetet - MEN, da må vi ha troverdighet bak ordene våre, ved selv å stille opp i VÅRE nærområder, Hellas.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar