onsdag 30 september 2020

Birger Schlaug:


2 år sedan:

Birger Schlaug: Nu är det dags för omstart av Miljöpartiet. Dags för omsorg om medlemmar och sympatisörer som tappat lusten. Dags för opinionsbildning för grön ideologi. Grön ideologi är en käftsmäll på de system, strukturer och normer som de äldre partierna och SD står för. Det måste höras, synas och kännas. Det är hög tid att ta upp kampen för en livsbejakande, lustfylld, fredlig grön kulturrevolution. Det som var syftet när MP bildades som reaktion på blåa och röda partiers världsbild.

Det är än viktigare i en tid när bruna krafter vinner gehör i Europa, när stöveltramp ekar i svenska städer, när de planetära processer, som människan och hennes samhällsbygge är beroende av, är på väg att kollapsa. Nu, och just nu, är det nödvändigare än någonsin med en ideologisk väv med miljön som varp och solidaritet som inslag.
Det räcker inte att se miljöpolitik som dekor, vilket socialister och liberaler så lätt gör. Det räcker inte att se rättfärdig fördelning som ett tillägg, vilket uppenbarligen den gröna ledningen gjort ett antal år. Miljö och rättfärdig fördelning måste båda finns som grund. Som varp och inslag. Vävens mönster måste byggas på denna grund. Annars förstör vi livsbetingelserna samtidigt som illa drabbade människor utan tilltro börjar ropa på bruna män.
Den gröna berättelsen handlar om utveckling och livskvalitet – inte tillväxt och ekonomism. Den handlar om större frihetsrum för människor, starkare syskonskap i ekonomin och absolut jämlikhet i rättssystemet. Om att våga se sig själv med den andres ögon, om att skapa självtillit för att våga möta den andre utan rädsla.
Den gröna berättelse handlar om befrielse från den globaliserade sentida kapitalismens makt över människor på samma sätt som människor befriade sig från den reellt existerande socialismens fängsel.
Den gröna visionen handlar om ekologisk hållbarhet, social anständighet, delaktig demokrati och kulturell mångfald inom humanismens ramar.
Med detta som grund kan Miljöpartiet bli relevant för den omställning som krävs för framtiden. MP har det i sina rötter. Men näringen har inte nått upp till toppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar