söndag 23 februari 2020

Arild Hermstad.



Vi må ut av oljealderen!
Jonas Gahr Støre forsikrer at Norge skal ta sin del av klimaansvaret. Men løsningene hans står ikke til troende så lenge oljenæringen ikke skal avvikles.
“Utvikling, ikke avvikling”. Slik lyder Aps nye mantra. Slagordet gjentas nå nærmest panegyrisk av Ap-politikere, som en reklamekampanje fra Equinor, seinest i en Bt-kronikk av Støre 20.2.20.
Om PR-gimikken er pønsket ut av Ap-strategene på Youngstorget, lobbyistene i Norsk olje og gass, eller industrifløyen i LO, vites ikke. Samme kan det være. Støre har iallefall ikke hørt brølet til klimastreikerne om stans i ny oljeleting.
Lederen av norges største parti vil heller ha i pose og sekk. Det skal satses på fornybar energi, samtidig som oljen utvikles (les: mer oljeboring og utslipp). Men jo flere oljearbeidere, jo færre av disse smarte hodene går til de fornybare næringene vi trenger. Et grønt skifte vil ikke hjelpes frem av et Ap som ikke vil skifte ut noe som helst.
Ap-lederen har heller ikke lyttet til forskningen ved Statistisk sentralbyrå, som mener kutt i norsk oljeproduksjonen er billig og effektiv klimapolitikk. Han synes å tro at inntektene til staten vil forsvinne om vi ikke investerer 180 milliarder i olje og gass hvert år. Det er motsatt. Lavere investeringsnivå vil gi høyere inntekter til staten på kort sikt fordi oljeselskapene får mindre i lukrative skattefritak. Og på lang sikt er det fornybart og grønt næringsliv som skal gi skatteinntekter til landet, ikke fossil energi som koker kloden.
Ap og Støre har rett når de sier at omstillingen vekk fra olje må være rettferdig. Men da kan vi ikke lukke øynene og håpe og tro på at markedet skal gi oss en rettferdig omstilling. Vi trenger en klok plan for å flytte arbeidskraften før oljenæringen blir utdatert. Dette har selv Aps ungdomsparti nå tatt til orde for, i likhet med MDG. Men heller ikke AUF lytter Støre til.
En ting er sikkert. Fremtidens biler og busser kommer ikke til å gå på bensin, som forurenser luften vi puster. Og fremtidens produkter kommer ikke til å være laget av oljebasert plast, som forsøpler havene, elvene og drikkevannet vårt. Heldigvis, alt som kan lages av olje, kan også lages av trær. Og vil vil ikke heller ha en bærekraftig skogsnæring, som gir trygge landfaste jobber basert på fornybare ressurser, en usikre jobber basert på ikke-fornybare ressurser?
Det neste tiåret blir avgjørende for om vi klarer å løse klimakrisen. Vi vet hva som trengs. Oljeutvinning, og ikke minst forbrenning av norsk olje og gass, er Norges soleklart største kilde til klimaforurensing. Derfor må kapitalen flyttes fra olje og gassutvinning til klimaløsninger som havvind, hydrogen, batterier, utslippsfrie skip, bioøkonomien. løsninger på klimaproblemet, Her ligger det massevis av lønnsomme og grønne arbeidsplasser. Det som det skorter på er politisk mot og vilje til å lede Norge og verden ut av det uføret som klimakrisen innebærer.
Den virkelige utviklingen av et grønnere Norge vil begynne først når den planmessige avviklingen av oljenæringen starter. Men det ser ikke til at lederen for Norges største parti forstår dette.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar