lördag 29 juni 2019

Nyheter från vecka 23.

Nu tar den fossilfria pilotanläggningen form på SSAB

Det väldiga projektet för SSAB, LKAB och Vattenfall att bli fossilfria går vidare. Nu börjar den första pilotanläggningen ta form ute på SSAB:s område i Luleå.

Första snabbladdaren för tung trafik invigd

Nu finns den första publika snabbladdaren för tung trafik. Den invigdes i Göteborg i måndags och är enligt forskare ett viktigt steg för utvecklingen mot el inom lastbilsbranschen.

»Vi behöver biodrivmedel som kan leverera fossilfrihet«

DEBATT: »Vi behöver säkra förutsättningar för de transportköpare, åkerier och bussbolag som vill gå före. För detta krävs så klart höginblandade biodrivmedel som kan leverera fossilfrihet«, slutreplikerar Anders Roth och Svante Axelsson. 

Krav: Dieselbilarna måste ha över 90 procent biobränsle i tanken

Energimyndigheten vill se hårdare krav på leverantörer att blanda i mera biobränsle i bensin och diesel för att minska utsläppen av växthusgaser från fossila drivmedel.

Solpark byggs på soptipp

Karlskrona brukar komma högt upp när det gäller antal soltimmar i Sverige. Detta har man dragit nytta av genom att bygga Sveriges största solpark – på en gammal soptipp. 



Finland koldioxidneutralt 2035 – ett av de snabbaste målen någonsin

Nyvalde premiärministern Antti Rinne presenterade i måndags Finlands klimatmål, som innehåller världens tightaste tidplan för att bli koldioxidneutralt år 2035.

Statkraft utvecklar planer på förnybart i Irland

Norska energibolaget Statkraft har öppnat nya kontor i Cork på Irland som en del av sitt åtagande att spendera över 1 miljard euro i den irländska förnybara sektorn.

Sol- och vindkostnader kommer att falla under fossilnivå

Elektricitet som genereras av vind och sol på land kommer under det närmaste året att vara konsekvent billigare än från alla typer av fossilt bränsle, enligt ny rapport.


Spanskt OK till världens största flytande vindpark

Norska Equinor är på väg att sjösätta ett 200 MW flytande vindparksprojekt utanför Kanarieöarna. Driftstart planerad till 2024.

Så ska vätgasbilen bli billigare

Toyota satsar vidare på eldrift med vätgas och bränsleceller. Kostnaderna ska pressas. När den tredje generationen bränslecellsbilar lanseras ska de inte kosta mer än hybridbilar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar