lördag 8 juni 2019

Industrinens ødeleggelse av vår felles natur.

Ingve Flikka

"Pappa, ta igjen vinduet, skogen bråker"...😳
Jeg kan ikke lenger la vær, jeg kjenner jeg er i opprør og er engstelig. Jeg er ikke bare engstelig for Flekkefjord og de verserende planene for Skorveheia og de gigantiske planene for vindturbiner der, men for hele det norske folk.
Det som enda sitter som spikret, er ordene fra en engstelig far som har fått vindturbiner like i nærheten av sitt hjem. Vi vet at vindturbiner bråker, ikke bare vingene som suser, men også infralyden som går oss i ryggmargen på mange kilometers avstand og som vi ikke hører, begge er lyder som går på helsen løs.
På landet i stille omgivelser, jenta får ikke sove, hun ber pappa om å lukke vinduet som vender mot skogen. De har fått vindturbiner i sine nære omgivelser og hun ber pappa om å lukke vinduet fordi skogen bråker. Jeg får vondt når jeg hører sånn.
Vi ser et opprør vi sjelden har sett før, vi ser at folk gråter og kommuner som føler seg maktesløse. Vi ser utbyggere som tar ut hundre millioner i utbytte etter å ha solgt sine rettigheter til utenlandske investorer, og som deretter glemmer alle lovord og fine taler.
De kaller det "grønn energi", men de burde ha brukt "henrettelse av den norske fauna", det er det dette handler om. Det er umulig å legge frem all dokumentasjon i et lite innlegg, men at vi trenger disse vindturbinene er fullstendig feil. Vi bruker altså mangfoldige milliarder for å sponse utenlandske investorer og enkelte utbyggere, og dette er det meg og deg som må betale.
Hadde vi brukt alle disse pengene på å subsidiere energisparende tiltak i industri og hos private, så kunne vi fått redusert forbruket enormt. Hadde vi også hatt en beskatning på vannkraft som det de nå har på vindkraft, så ville vi kunnet bygge ut svært mange vannkraftverk med minimale inngrep. Hadde vi brukt noen av pengene på å subsidiere oppgradering av gamle vannkraftverk og utstyr fra 60-tallet, så hadde vi samlet kunne hentet inn like mye kraft som de kommende vindkraftverkene er tiltenkt å gi.
Det er ikke bare det at jeg selv bruker naturen så intenst, men jeg ser så enormt mange uskyldige som over alt blir rammet av de store planene om gigantiske utbygginger av vindturbiner som stadig blir større og større. Planene om de store utbyggingene på Skorveheia i Flekkefjord er bare ett av svært mange. Jeg må understreke at jeg har stor forståelse for at enkelte grunneiere vil utnytte sin mulighet i å tjene en del penger, men selv de må forstå at selv om man eier grunnen, så er det ikke gitt at man også eier luften som "er fri for alle" 250 meter over grunnen man eier. Man må altså forstå at dette skaper stor uro hos mange, også fra de som bor mange kilometer unna, titusenvis av uskyldige vil måtte bli pålagt å se intense blink og store bevegelser foran solnedgangen året rundt.
Mange små og større bygder vil bli svært sterkt rammet, og det er liten tvil om at dette vil skape store splittelser og sår i små lokalsamfunn. "Tilfeldige" grunneiere blir tilbudt store økonomiske kompensasjoner, mens naboer vil få sin livskvalitet sterkt redusert og sine eiendommer vil minke enormt i verdi når gigantiske turbiner reiser seg opp like ved.
Jeg snakket med en eldre kar i Flekkefjord, han hadde nå fått med seg de kommende planene på Skorveheia, han håpte han var så gammel at han fikk slippe å oppleve dette, men han hadde vondt av sine etterkommere og var sikker på at ingen i hans egen familie ville overta familiestedet om vindturbinene i Flekkefjord ble en realitet. Han fortalte om hvordan de i generasjoner hadde båret opp steiner til de ulike varder, varder som de nå vil erstatte med monsterturbiner på opp mot 250 meters høyde. Det er vondt å se en eldre mann blir beveget når han prater om dette, han skulle be til Gud om at dette ble stanset, jeg håper han har gode kontakter.
Jeg har nøye lest både konsesjoner, grunneieravtaler, tilleggsavtaler, undersøkelser og studier. Det som er helt sikkert og som selv ikke statsråden klarte å redgjør for nylig, det er at vi ikke har noen som helst garantier for at disse gigantiske turbinene blir fjernet når pengene tar slutt og turbinene er utslitt etter 15-20 år. Det skal legges frem planer og grunneiere blir lovet at de ikke skal koste dem noe. Det vi ser i andre land, er et de kommersielle selskap dessverre er tomme for penger når inntekten går mot slutten, da finnes det ingen stor lommebok for å fjerne disse installasjonene og regningen vil fort tilfalle grunneiere og kommune.
Vi tar slik jeg ser det noen enorme risikoer, og selv norskeide vindkraftselskap har i sine regnskap kun planer om at vrakprisen på turbinene (stålprisen) skal kunne dekke dette, dette vet vi er nok til en liten brøkdel av de totale utgiftene.
Bildet er fra den lille bygda Kvanvik i Flekkefjord og er bare en av mange illustrasjoner, bildet illustrerer kommende utsikt til uskyldige mennesker om disse turbinene vil ankomme. Det andre bildet er fra samme område som man planlegger turbinene, da fra en natt hvor meg og hunden lå i telt for å nyte den komplette stillhet kun avbrutt av orrfugl som spiller og hjorten som brøler.
Vi trenger da virkelig ikke å bruke våre penger på å sponse tyske og sveitsiske investorer som ikke vil ha flere vindturbiner i eget land. Vi trenger da virkelig ikke å ofre den norske naturen for noe vi overhode ikke har bruk for.
Våre folkevalgte politikere må nå huske hva deres oppgave består i. Deres oppgave er ikke å bestemmer OVER oss, men å bestemmer FOR oss. Vi sier NEI til landbasert vindkraft i uberørt norsk natur, både for oss selv, naturen, dyrelivet og for våre kommende generasjoner (del gjerne, og takk for at du leste) 😳😊
Ingve Flikka
Friluftsmann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar