fredag 13 april 2018

Gågater er for mennesker.

Eivind Trædal skriver:

"Det er mange folk som tror at all handelen forsvinner om man får flere gågater i byen, og at folk vil flykte ut til kjøpesenteret. Men har disse folkene noensinne vært på et kjøpesenter? Det er jo ikke sånn at man kjører bil fra butikk til butikk inne i et kjøpesenter. Man parkerer bilen og går rundt i "gågater" innendørs. Kjøpesenteret er tilpasset mennesker, og ikke biler.
Om noen vil bygge et kjøpesenter der man må tråkle seg gjennom trafikk og eksos, stadig må vente på rødt lys og leve farlig fordi biler kjører på store gater mellom butikkene, så gjerne for meg. Men det høres ikke så veldig tiltrekkende ut.
Hele poenget med redusert biltrafikk er jo å gjøre bykjernen mer som et kjøpesenter, med færre biler, bedre framkommelighet og mer trivsel for gående og syklene. Akkurat som på et kjøpesenter kan du parkere bilen i et parkeringshus i nærheten, og rusle rundt. Eller du kan gjøre som over 90 % av kundene, og reise til sentrum uten bil, med kollektivtransport eller sykkel eller til fots.
Ikke overraskende viser omtrent all forskning og erfaring at dette øker omsetningen i sentrumsbutikkene. At bymøbler og andre tiltak gjør det lettere å kose seg i sentrum uten å trenge å kjøpe noe, er en ekstra bonus "

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar