måndag 2 april 2018

Den lilla byn Simris har ett eget lokalt energisystem av enbart förnybar sol och vindkraft.

Utrustning i yttersta framkant

Med ett litet nät och elproduktion som varierar med solinstrålning och vind krävs det att annan utrustning säkerställer rätt antal volt i ledningen och att växelströmmen vänder femtio gånger per sekund som den ska.
Styr- och kontrollsystemet är hjärnan i hela det lokala energisystemet. Förbrukning och produktion måste hela tiden vara i balans, och eftersom elen från vindkraften och solcellerna båda är väderberoende kommer produktionen att fluktuera mycket. Ska batteriet laddas eller användas för behovet i Simris? Behöver reservkraften startas? Håller vi rätt spänning och frekvens? Det är här styrsystemet kommer in.
– Styrsystemet är från Encorp, ett av världens ledande företag när det gäller utvecklingen av just denna typ av utrustning. Vi har under ett par månader utvärderat marknaden och är helt säkra på att detta är det ett av de bästa som finns att tillgå, berättar Demijan Panic, ansvarig för driften i det lokala energisystemet.
Från utrustningen kommer vi bland annat att kunna visa varifrån elen kommer och hur elanvändningen ser ut i området. Det är viktig kunskap för oss som arbetar i systemet, men eftersom många är intresserade av sådan information kommer vi att skapa en kundportal. Under våren kommer vi att utveckla en visualisering av projektet som gör det möjligt att se i realtid hur anläggningarna producerar samt hur laddat batteriet är. Detta kommer förhoppningsvis att ge en ökad förståelse för hur systemet fungerar.
– Tanken är att man ska kunna välja att vara med och balansera systemet genom att tillåta viss flexibilitet i sin konsumtion, med liten eller ingen inverkan på komforten, säger projektledare Staffan Sjölander.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar