lördag 31 mars 2018

Vi äter mer och mer grönt.

Vegantrenden växer sig allt starkare. Ett tydligt tecken i tiden är att världens mesta köttätare Kina, som tidigare konsumerat över 28 procent av världens köttproduktion, nu istället leder tillväxten för veganismen. 2014 konsumerade kineserna över 86 000 ton kött, varav merparten kom från gris. Nu visar statistik att Kina istället är landet där veganismen växer mest, eller med över 17 procent per år och väntas fortsätta göra så fram till 2020. 

Som nummer två i ligan hamnar Förenade Arabemiraten med 10,6 procent och därefter Australien med 9,6 procent, enligt Euromonitor.
Effekten av köttproduktionen på miljön är signifikant. FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO uppskattar att boskapsdjur, som kossor och får, släpper ut 100 miljoner ton metangas per år.
Självklart har nya kinesiska riktlinjer, som under 2016 uppmanade befolkningen att halvera sin köttkonsumtion till mellan 40 och 75 gram per dag, från att tidigare legat kring det dubbla. Vid sidan av köttkonsumtionens miljöeffekter finns ett starkt hälsoinslag bland drivkrafterna. Atleters och kändisars vittnesmål hjälper till.  Den populära skådespelaren och dansaren Huang Xuan vittnar exempelvis hur han bytt ut mycket av den traditionella diet som han vuxit upp med i Gansu i nordvästra Kina, som till stora delar består av biff och lamm, mot vegetariskt och förklarar det med lägre risk för högt blodtryck och fetma.
De kinesiska entreprenörerna hänger på i hälsotrenden. Konkurrensen mellan matställen med vegetarisk eller vegansk inriktning har aldrig varit hårdare visar en rapport från Hongkong-baserade South China Morning Post.
En annan som såg skiftet tidigt var en av Asiens rikaste män, Li Ka-Shing. Affärsmännen, som brukar gå under smeknamnet Superman, var en av de tidigaste investerarna i hajpade amerikanska Impossible Foods som utvecklat växtbaserat kött.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar