söndag 11 mars 2018

Ola Thufvesson skriver:

"Men i stället för att bara diskutera arkitektur och stadsmiljö kan vi mäta vad som uppskattas. I en demokrati finns det egentligen bara ett sätt att ta reda på vad människor vill ha för stadsmiljöer, och det är att fråga ”Vad gör en plats attraktiv?”. Viktigt är också att visualisera alternativ. Att välja mellan bilder och fotografier är så mycket enklare än att beskriva miljöer i ord.
I syfte att studera stadsmiljöpreferenser genomförde jag i januari och februari 2018 en undersökning bland studenter på Campus. De 462 studenter som deltog representerar följande utbildningsprogram: retail management, turism management, health management, strategisk kommunikation, socionomprogrammet, lärarutbildningen samt byggnadsingenjörer med inriktningen arkitektur.
De här studenterna är unga, digitala, moderna, utåtriktade och ambitiösa. Studenterna förbereds för en arbetsmarknad på vilken de långt fram på 2060-talet ska ansvara för och utveckla människor, organisationer, näringsliv och platser. Vi kan kalla grupperna för ”professionella stadsmiljöanvändare”.
Vad tycker då den här studentgruppen om stadsmiljöer? I en mycket enkel enkät ombads alltså studenterna svara på vilken version av byggnaden i bildens mitt som gör stadsmiljön mest attraktiv. Det visade sig att 438 av de 462 studenterna föredrog den klassiska versionen av huset, medan endast 25 föredrar den modernistiska (och byggda) versionen av huset. Som ”professionell utformare” av stadsmiljöer (kommunpolitiker, arkitekter och fastighetsbolag) bör man då ställa sig frågan om stadsmiljöer ska utformas för att underlätta - eller motarbeta – de professionella användarnas delaktighet i samhällsbyggandet.
Ska vi fortsätta säga att avskalad, steril och kantig arkitektur ger de bästa stadsmiljöerna? Ska ännu en generation få höra att de ska vänja sig vid modernismen?
Omräknat i procent talar vi alltså om 95 mot 5, vilket är detsamma som ett rejält underbetyg till de representanter för politiken, professionen och profiten som ger oss den här typen modernistiska stadsmiljöer.
De kommer självfallet fortsätta att bygga sådana här hus eftersom de inte kan eller vill annat. Men de bör vakna upp från illusionen om att de tolkar nutiden - eller hjälper framtiden."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar