Sladdar som lyser och visar hur mycket energi som förbrukas i realtid. Solcellsuppvärmning på sommaren, förbränning av pellets på vintern. Ett slutet system för avloppet.
På utsidan ser det ut som vilken halvfärdig svensk villa som helst. Men ”Hus utan sladd” är verkligen ingen vanlig villa. Den saknar anslutning till el, vatten och avlopp, vilket innebär att huset måste vara helt självförsörjande.
Idén föddes när fastighetsföretraget Sisyfos, som äger Venngarnsområdet, byggde studentlägenheter i Venngarn med kort produktionstid, låga kostnader och låg energiåtgång.
– Vi vill visa att det är möjligt att bygga och bo miljövänligt med dagens teknik, att framtiden redan är här. Det finns många företag här ute i Venngarn som ligger i framkant tekniskt och med det här projektet kan vi se vad som fungerar när vi bygger kommersiellt och företagen får testa sina produkter i skarpt läge, säger projektledare Linnea Nedar.
Projektet rör sig i gränslandet mellan forskning/utveckling och kommersialism och ska fungera som utbildning och inspiration för företag men också för privatpersoner, då ”Hus utan sladd” kommer att ingå i Venngarns hotellverksamhet.
Den som är intresserad och nyfiken på att se hur alla dessa smarta lösningar på energiproblem fungerar i praktiken kommer alltså att kunna hyra huset.
– Den största energiboven i dag är vårt beteende. Den smarta teknik som finns här kan förhoppningsvis skapa ny medvetenhet om hur mycket energi som förbrukas, men den är ju meningslös om inte beteendet ändras. Det här huset kommer att visa att det går att leva energisnålt utan att göra avkall på komforten, säger Linnea Nedar.
Huset ska värmas upp av solenergi. Solpaneler ska sitta på taket och dessutom sätts ett solcellsstaket upp, för att fånga de låga strålarna på vintern och hösten.
– Den stora utmaningen med solenergi är ­lagringen. Även om man genererar tillräckligt med energi för att täcka årsförbrukningen så får du den inte exakt när du behöver den, säger Linnea Nedar.
Detta kommer att lösas via batterier, som lagrar energi till kvällar och nätter. På vintern kommer huset att behöva energi från andra källor, vilket sker genom ett system med pelletsförbränning som omvandlar den värme det genererar till el.
Dricksvattenfrågan löses genom en egen brunn. För att spara på vattnet installeras snåla kranar och en orbitaldusch, som återvinner vattnet och renar det, vilket minskar åtgången med 90 procent.
Avloppet sköts av ett helt biologiskt system med tre tankar, där slam bryts ner i tank nummer ett, tank nummer två tar upp näringsämnen via mikroorganismer och tank nummer tre tar bort fosfor. Restprodukten blir gödsel till trädgården och det renade vattnet kommer tillsammans med insamlat regnvatten att gå tillbaka in i huset för att spola i avloppet.
Invigningen av ”Hus utan sladd” sker 2 maj. Detta betyder dock inte att huset kommer att vara färdigt.
– Tanken är att ”Hus utan sladd” ska fortsätta utvecklas och förbättras så länge det finns, säger Linnea Nedar.