torsdag 9 juli 2009

Lytt till Carl Linneús

Carl von Linné skickade sina lärljungar ut till olika världsdelar, för att ta hem växter som vi i Sverige skulle kunna lära oss odla och dra ekonomisk nytta av.
Kom ihåg " Orangerierna " som vissa höll sig med. Där odlades citrusfrukter bakom glas. En kamin som eldades höll rummet varmt under vintrarna. På Island odlar man bananer. Värmen kommer från underjorden. Nu satsas på att förlänga jordgubbssäsongen i Sverige. Man spänner upp ett tak över gubbarna och bevattnar automatiskt. På så vis kan man få färska svenska jordgubbar ända in i oktober. Vi borde omedelbart satsa på att producera så mycket som någonsin möjligt av de produkter vi konsumerar i Sverige. Säkert går det redan nu utmärkt att odla linser, kikärtor och annant vi importerar. Här måste politiken in och reglera så att det blir lönsamt att odla sådant vi idag importerar. Tullar, regler, m.m. Staten bör omedelbart satsa på uppbyggandet av anläggningar för odlingsförsök och experimenterande. Inte bara snacka om koldioxdutsläpp, klimathot med mera, HANDLA !

1 kommentar:

  1. Man fryser även in jordgubbsplantor och planterar ut senare, vilket ger senare jordgubbar till konsument. Dock hinner dessa bär inte ta til sig av en massa skön varm sol, som ju inte lyser lika mycket när dessa gubbar växer, och därav blir de ej lika smakrika som de tidigare producerade gubbarna.

    SvaraRadera