söndag 8 mars 2009

Jäm och ställdigt detta snack.

Först och främst vill jag påpeka ( och det är inget skämt ) att så länge stövlar och skor med lite gladare färger än svart och brunt inte finns i större storlek än 41 så är vi långt i från jämställdhet. Jämställdhet handlar inte om att kvinnor oxå har rätt att rösta i val och vill ha lika mycket i lön som män. Jämställdhet är när ALLT är OK oberoende om man är man eller kvinna.

Nu ska vi lösa det eviga snacket om lika lön.
Så här löser MIKA detta:

Exempel; Om en person inte får anställning för att hon/han har ett "utländskt" namn kan denna person STÄMMA den som särbehandlat. Personen kan få skadestånd utbetalat till sig.
Man ska inte diskimineras p.g.a. etnisitet, sexuell läggning eller kön, det håller ni med om!?
De kvinnor som får mindre lön för samma utförda arbete än vad män får ska STÄMMA arbetsgivaren. Arbetsgivaren ska dömas att betala skadestånd för orättvis behandling samt mellanskillnaden i lönen.

2 kommentarer:

  1. Det låter enkelt i teorin. I praktiken är det svårare att se om det är könet som påverkat.
    Jag tror inte att arbetsgivarna själva är medvetna om att deras lönesättning är könsbunden. Det är problemet som jag ser det.
    Alla mönster och roller vi har med oss påverkar vårt agerande i hemmet så väl som på arbetsplatsen. Han som alltid är på jobbet får högre lön än hon som är hemma med sjukt barn. Varför stannar inte han hemma? Jo, han tjänar mer så den ekonomiska förlusten blir större. Hon får fortsatt lägre lön. Inte för att hon är kvinna utan för att hon är hemma och torkar grönt snor. Mer jämlikhet i hemmet och större medvetenhet hos arbetsgivarna, lååång tid att vänja sig och stämningar där det går att bevisa diskriminering så kanske det blir bättre.

    SvaraRadera
  2. Det är enkelt i både teorin och praktiken.
    Det är bara att visa sitt lönebesked och sitt kön. Om personen med manligt kön visar sig ha högre lön än personen med kvinnligt kön så är saken klar. Då är det bara att gå till domstolen och stämma arbetsgivaren.

    SvaraRadera